Filmmuseet fylder 75 år

FILMARV. Fredag den 11. november er det 75 år siden, at Danmark fik et filmmuseum. I dag når filmarven takket være digitaliseringen ud til borgere i hele landet. Kom og vær med, når Filminstituttet fejrer jubilæet med film, foredrag, rundvisning, udstilling og et jubilæumsnummer af tidsskriftet Kosmorama.

Filmmuseet, der i dag er en del af Det Danske Filminstitut og består af Filmarkivets samlinger, Billedarkivet, Biblioteket og Cinemateket, blev etableret den 11. november 1941. Siden da har museet haft til opgave at indsamle og bevare den danske filmarv og ikke mindst at formidle oplevelser og viden om filmhistorie, filmkunst og filmkultur. Opgaven er den samme i dag, og takket være teknologi, som ingen havde drømt om for 75 år siden, kan alle borgere nu få glæde af filmarven. 

Film fra hele verden 

Efter de første år med etablering og konsolidering kunne Filmmuseet midt i 40'erne præsentere en samling bestående af 190 filmtitler, 160 bøger og 12.000 avisudklip ordnet i mapper. 

Fakta

Arkiverne

45.000 titler på klimasikrede hylder
2,5 mio. avisudklip og filmprogrammer
2,5 mio fotos, negativer, plakater m.m. 

Cinemateket

Mere end 100.000 årlige biografbesøg
70 film og 30 særarrangementer om måneden
70.000 bøger til udlån i biblioteket 

cinemateket_210px

Danmark på film

374 film
750 filmklip på danmarkskortet
70 timer digitaliseret film
Ældste film: 1899
Nyeste film: 1965

I dag er Filmmuseet en integreret del af Det Danske Filminstitut, men er til stede under navnet "Filmmuseet" på Facebook, Twitter og Flickr.

Læs mere om Filmmuseets historie.

I dag ligger der omkring 45.000 titler på Filmarkivets klimasikrede hylder i Glostrup og Store Dyrehave udenfor Hillerød. Biblioteket i Gothersgade har 70.000 bøger til udlån og over 2,5 mio. avisudklip og filmprogrammer i skufferne. Billed- og Plakatarkivet tager vare på mere end 2,5 mio. genstande; stills, negativer, plakater m.m. 

Filmmuseet fik sin egen biograf i 1949, og siden da har publikum kunnet glæde sig over og overraskes af en mangfoldighed af film fra hele verden. I dag laver Cinematekets redaktion stadig et stort og varieret program af filmserier til en voksende skare af filminteresserede i Gothersgade, hvor filmene præsenteres, debatteres og perspektiveres. Der er Cinemateks-aktiviteter rundt om i landet, der er open air-visninger, sing-along-film, samarbejder med interessegrupper, festivaler og meget mere.

Fra København til hele landet 

I dag er det meget sjovere at være 'filmmuseum', fordi oplevelserne kan nå ud til mange flere mennesker – takket være digitalisering, web og de sociale medier. Mange besøger Gothersgade og ser film, låner bøger og researcher i samlingerne, men den store udbredelse sker på web. Billeder, plakater og filmprogrammer beriger Filmdatabasen og gør filmhistorien levende. 

Publikum kan dykke ned i arven efter dansk films store auteur Carl Th. Dreyer på carlthdreyer.dk. Kosmorama – Filmmuseets tidsskrift, som er udkommet siden 1954, er nu et online-magasin, hvor artiklerne krydres med billeder og filmklip. Derudover digitaliseres de gamle numre løbende og bliver tilgængelige på kosmorama.org

Det seneste tiltag er det store digitaliseringsprojekt, hvor dokumentariske optagelser fra hele Danmark folder sig ud på danmarkpaafilm.dk – gratis og til glæde for alle. 

På den måde er det københavnske filmmuseum blevet hele Danmarks. 

Kom til fødselsdag fredag den 11. november:

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.

Hitchcock-i-filmmuseet
Alfred Hitchcock på besøg i Filmmuseet, ca. 1967. Foto: Connie Nielsen.

Arkivar-i-Plakatarkivet-foto_Poul_Hansen_450
I dag er der ganske andre bevaringsforhold og krav til håndtering, end man havde i 1950'erne.

StDyrehave_aflastlemme_450
En kirkegård? En kunstinstallation? Næh, det er et underjordisk arkiv på 2000 m2 til brandfarlige nitratfilm.