Filmsamarbejde peger mod øst

KOPRODUKTION. Danske Beofilm er gået sammen med to østeuropæiske selskaber i produktionen af spillefilmen "Dual" om to pigers flygtige og skelsættende møde. Koproducer Morten Kjems Juhl fortæller om samarbejdet.

"Dual" er skrevet og instrueret af slovenske Nejc Gazvoda. Hans debutfilm "A Trip" var en international succes, som blandt andet blev udtaget til Sarajevo International Filmfestival i 2011.

Ligesom "A Trip" handler "Dual" om et særligt venskab, som i dette tilfælde blomstrer ud fra sproglige forskelligheder. Da den danske kvinde Iben på vej til Grækenland nødlander i Slovenien, møder hun den jævnaldrende Tina, og over et døgn udvikler de et tæt venskab. Det viser sig, at de to kvinder opfylder et særligt behov hos hinanden, for de bærer begge på hemmeligheder, de kan fortælle hinanden på deres egne sprog, som kun de selv forstår.

Fakta

Om "Dual"

"Dual" er en koproduktion mellem Perfo Production i Slovenien, Studio Dim i Kroatien og Beofilm i Danmark med Morten Kjems Juhl og Peter Hyldahl som koproducere. Filmen er støttet af Det Danske Filminstitut. 

Den ene hovedrolle spilles af danske Mia Nielsen Jexen, som tidligere har medvirket i "Den som dræber" og "2900 Happiness". Den danske del af holdet består desuden af komponist Frithjof Toksvig og lyddesigner Roar Skau.

"Dual" er udtaget til Karlovy Vary International Film Festival, som finder sted for 48. gang fra den 28. juni - 6. juli 2013.

Nejc Gazvoda

Forfatter, manuskriptforfatter og instruktør. 

Født 1985 i Novo Mesto, Slovenien. 

Dimmiterede som film- og tv-instruktør fra Academy of Theather, Radio, Film and Television i Ljubljana.

Har vundet mange priser for sine filmmanuskripter, blandt andet "It is easy" (2009) og "Personal Baggage" (2009)

Instruerede sin første spillefilm "A Trip" i 2011, som havde sin verdenspremiere på Sarajevo Film Festival, og som desuden fik megen opmærksomhed fra programvælgerne i Cannes.

"Dual" er hans anden spillefilm.  

Q & A med koproducer Morten Kjems Juhl fra Beofilm

Hvordan opstod samarbejdet med Nejc Gazvoda/Perfo Production?

Ene Rasmussen på Media Desk foreslog Beofilm at undersøge mulighederne for et samarbejde med slovenske Perfo Production. Da selskabet samt instruktør Nejc Gazvoda var i Danmark for at caste, mødtes vi og gav hinanden håndslag efter den halve times møde, som begge hold havde tid til. En "Quick and dirty" mentalitet vi delte fra starten. Da vi først havde fået tilsagn, planlagde vi sidste år hele forløbet under et Maraton-møde på den internationale filmfestival Karlovy Vary i Tjekkiet.

Hvad er din interesse i et slovensk projekt?

Jeg synes, der kommer et helt urimeligt fantastisk output fra Østeuropa i disse år. Jeg elsker deres arkitektur, deres tungsind og deres poesi. Så min interesse for regionen er stor, og jeg er konstant på udkig efter nye former for filmsamarbejde med Østeuropa.

Fortæl om valget af de danskere, som er med på filmholdet.

Mia Jexen spiller den ene hovedrolle i filmen. Hun har et talent for at kombinere tyngde med lethed, og det gjorde hende til den helt rigtige i rollen som Iben. Jeg tror, at rigtig mange instruktører i fremtiden vil få øjnene op for hende. 

Roar Skau er lyd-designer på filmen. Instruktøren opdagede tidligt i processen det danske orkester Monkey Cup Dress og fik den fantastiske ide at producere gruppens nummer "Cold Heart" i forskellige versioner og lade dette være det eneste musik i filmen. Samarbejdet var fantastisk, og simpliciteten bidrager smukt til filmens minimalisme. Roar Skau satte prikken over i'et med et stærk ekspressivt og personligt sound design. Nejc Gazvoda valgte ham på grund af hans høje niveau.


"Dual" er en slovensk-dansk-kroatisk koproduktion. De danske koproducere er Morten Kjems Juhl og Peter Hyldahl.

Se traileren til "Dual" 

DUAL - trailer from Studio dim on Vimeo.

Tags: koproduktion