Filmskat fra Sundholm

MUSEALT. En film af Erik Balling og en af Finn Henriksen, som så ud til at være mistet for altid, er dukket op på Sundholm. Filmarkivets Mikael Braae beretter om bjærgningen af 17 europaller filmmateriale.

I 2012 modtog Filmarkivet en henvendelse fra Aktivitetscentret Sundholm på Amager. Det viste sig, at centret havde en del filmdåser liggende, som Filmarkivet muligvis kunne have interesse i. Den slags opkald er interessante, da folk som regel ikke er helt klar over, hvad deres samlinger indeholder – bare at de har filmmateriale, de ikke kan tage vare på.

Men alligevel var overraskelsen hos Filmarkivets udsendte arkivar stor, da han ved ankomsten til Sundholms lokaler fandt tre store rum fyldt fra gulv til loft med filmdåser. Støv og mug var der på en del af dåserne, men hvad gør det? Det var jo det, en filmarkivar lever for – det rene Indiana Jones-moment!

Målt i fysisk omfang fyldte filmmaterialet 17 paller – svarende til ca. 400 spillefilm. Noget var beskrevet på labels eller med titler skrevet på filmdåserne, men en hel del var uigennemskueligt, hvilket har sat krav til sorteringsopgaven.

 

Hvad gemte filmbjerget

Samlingen viste sig at bestå primært af spillefilm fra 1960'erne, 70'erne og 80'erne. En hel del film måtte kasseres på grund af materialets dårlige tilstand, fordi filmkopien var ukomplet, eller fordi Filmarkivet havde materialet i forvejen.

Selvom de fleste af filmene fra Sundholmsamlingen er spillefilm - både udenlandske og danske - er der også en hel del trailere, kort- og dokumentarfilm samt et hav af gamle reklamefilm.

Blandt de danske spillefilm dukkede "Hvis lille pige er du?" af Erik Balling fra 1963 og Finn Henriksens "Far laver sovsen" fra 1967 op. Disse film har manglet i Filmarkivets samling, da de er fra en tid, hvor danske film ikke som i dag bliver pligtafleveret og gemt for eftertiden.

Andre danske film i samlingen viste sig at være i bedre stand end dem, der allerede er i Filmarkivet, og de er naturligvis nu blevet en del af arkivets samling.

Et hav af sjove, finurlige og interessante danske reklamefilm er nu også tilføjet arkivet - hele 49 reklamefilmruller for at være præcis. Reklamefilm kan ofte give et komprimeret tidsbillede og videreformidle en tidsånd, der kan vise sig vigtig for vores nationale og kulturelle selvforståelse. Der befandt sig også flere kuriositeter i samlingen. Bl.a. en morsom trailer til Hitchcocks "Psycho", en række lokalreklamer fra Varde samt en række små sjove kortfilm af instruktør, komponist og tegner Ib Steinaa.

Filmarkivet glæder sig over at Aktivitetscentret Sundholm valgte at overdrage samlingen til arkivet og over det bidrag til bevaringen af danske film, samlingen fra Amager viste sig at være.