Filmtalenternes godmother

FILMFOLK. Ellen Riis er producer på to ud af de syv kortfilm fra New Danish Screen, der har premiere på CPH PIX den 28. april. Handlingskvinden tager gerne udfordringer op og får jyske filmtalenter til at blomstre.

Ellen Riis har været sparringspartner for spirende talenter i det vestdanske filmmiljø de seneste femten år. Hun elsker at få dem til at udvikle sig og føre filmprojekter ud i livet.

I løbet af sin karriere har produceren bidraget til hele syv produktioner under talentudviklingspuljen New Danish Screen; enten gennem sit eget selskab Basmati Film eller for andre selskaber. Torsdag den 28. april får to af filmene premiere på CPH PIX: Jesper Maintz' "Upstairs" og Anders Berthelsens "The Great Mistake".

Begge film er ifølge Ellen Riis eksempler på to af Østjyllands styrker i det danske filmlandskab: talentudvikling og animation. Og de ressourcer skal dyrkes, mener produceren, der på nuværende tidspunkt har gang i flere lignende projekter.

"Danmark er så lille, at hvis det skal give mening at have et filmcentrum i Østjylland, skal vi finde vores nicher, og ikke lave nøjagtigt det samme og på samme måde som i København", fortæller Ellen Riis.

"Derfor skal vi skærpe vores profil, og samtidig samarbejde på kryds og tværs i store koproduktioner, der gør brug af og udvikler filmarbejdere, studiefaciliteter og vores locations, som endnu ikke er så kendte som for eksempel dem på Sydfyn. Den Vestdanske Filmpulje og Cross-Media satsningen betyder rigtigt meget, også for at vi kan udvikle nye forretningsmodeller".

Efter mere end 25 år i filmbranchen, både herhjemme og i Tyskland, ser Ellen Riis muligheder alle vegne. Uanset om det handler om den gode idé, finansiering eller nye samarbejder, vil produceren gerne give en hånd med. Og det gavner nybegynderne.

Det jyske filmmiljø takkede i 2010 Ellen Riis for sit engagement, da hun blev udnævnt til Årets filmpersonlighed i Filmby Aarhus. Hos mange nye talenter har produceren status som en slags 'godmother', der både er kærlig og kritisk.

"Lige nu ser jeg så mange muligheder i det Østjyske område, at jeg gerne bliver her, men jeg er også en utålmodig type og skal desuden kunne leve af det. Så hvis tingene ikke lykkes, vil det nok være Berlin, der trækker".

Jesper Maintz' "Upstairs" og Anders Berthelsens "The Great Mistake" er produceret af Ellen Riis for Basmati Film og JA Film med støtte fra New Danish Screen og Den Vestdanske Filmpulje. Filmene får festivalpremiere på CPH PIX den 28. april.

Læs mere på festivalens hjemmeside.