Filmtilbud i en coronatid

HJEMMEBIO. Hvor findes filmoplevelserne, mens landets biografer ligger lukkede og forladte hen? Vi har samlet en række danske onlinetilbud, hvoraf nogle akut er stablet på benene, mens andre generelt kan anbefales. Det hele er som udgangspunkt gratis, og der er noget for alle aldersgrupper.

Gratis tilbud 

Filmstriben holder biblioteket åbent

Mens der både er lukket i landets fysiske biblioteker og for bestilling af materialer over nettet, har bibliotekernes online filmtilbud, Filmstriben, samlet '12 nye film til et nedlukket land'. I alt indeholder Filmstriben næsten 3000 film til fjernleje, så når man nu er derinde, hvad så med at udforske temaet 'Film fra de nordiske lande'? Eller bare dyrke isolationen og synke ned i temaet 'Ensomhed'?

DR TV viser danske spillefilm og dokumentarfilm online

På DR TV ligger der lige nu 12 danske spillefilm, herunder en hel stribe støttet af Filminstituttets talentstøtteordning New Danish Screen – fra Christian Tafdrups to spillefilm, 'Forældre' (2016) og 'En frygtelig kvinde' (2017) til Hlynur Pálmasons 'Vinterbrødre' (2017).

Se desuden en lang række danske dokumentarfilm, blandt andet Nils Giversens nye og højaktuelle 'Angrebet - Omars vej til Krudttønden' der går bag om terrorangrebet for fem år siden. Man kan også se de første afsnit af Mikala Kroghs store dokumentarserie 'Scandinavian Star' om den katastrofale og stadig uopklarede påsatte skibsbrand i 1990.

I øvrigt: Er du mere i nostalgisk seriehumør, er DR's Bonanza bestemt også et kig værd. Her ligger f.eks. hele 'Matador', 'Rejseholdet', 'Casper & Mandrilaftalen' og meget meget mere.

Stumfilm.dk streamer dansk films guldalder

Filminstituttet er i gang med at digitalisere hele stumfilmarven, og indtil videre er 60 film klar og ligger gratis tilgængelige på Stumfilm.dk. Klik ind på sitet og se, hvorfor Danske Filmkritikere i sidste måned tildelte Stumfilm.dk årets Sær-Bodil for dette arbejde!

'Danmark på film' viser vores historie

På Filminstituttets streamingsite 'Danmark på film' kan du gå på opdagelse i knap 4000 historiske film og klip fra Danmark, Grønland, Island og Færøerne. Det er dokumentarfilm og -optagelser fra 1887-1994, alt sammen frit tilgængeligt og gratis at se. Filmene er nydigitaliserede og stammer fra Filminstituttets arkiv, der løbende digitaliserer flere film.

Carlthdreyer.dk viser Dreyers kortfilm

Den danske mesterinstruktør Carl Th. Dreyer (1889-1968) nåede også at lave en række kortfilm. De kan alle ses på carlthdreyer.dk, hvor man også kan dykke ned i hele Dreyers liv og værk.

Ekko viser kortfilm

Filmmagasinet Ekko har mere end 1000 kortfilm frit tilgængelige for streaming. Det foregår på Ekko Shortlist, hvor både unge talenter og garvede filmfolk kan indsende deres film, som i første omgang udvælges af Ekkos redaktion, men hvis skæbne herefter ligger i publikums hænder. Listen kårer både ugens bedst bedømte film og viser alle tiders største hits, sorteret på filmenes samlede popularitet.

Filmcentralen/For alle viser kort- og dokumentarfilm

På Filminstituttets streamingsite Filmcentralen/For alle kan man se knap 400 udvalgte kort- og dokumentarfilm. Her ligger i særdeleshed mange korte film til børn, men også en lang række film for voksne, bl.a. flere af Jørgen Leths film. 

Mange af børnefilmene er del af Børnebiffen-programmet. Se dem online her.

Nostalgi i en krisetid. Still fra 'Snuden flytter hjemmefra' (Anders Sørensen, 1980), der kan ses på Filmcentralen/For alle.

Filmcentralen/Undervisning holder hjemmeskolen åben

Familier med børn og unge i grundskolen eller gymnasiet har sandsynligvis Uni-login og adgang til Filmcentralen/Undervisning. Her kan I se over 2000 kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm – og f.eks. gøre det til en del af hjemmeskolen at se tankevækkende, sjove og spændende film sammen.

Endnu en mulighed for hjemmeskolen er Buster Filmfestivals kortfilmportal til undervisningsbrug.

Til hjemmebørnehaven er der også en mulighed. Hvis I har Uni-login, kan I se film og lave kreative aktiviteter med den gratis app til iPad og iPhone, Filmcentralen/For de yngste.

Medierådet samler onlineaktiviteter til børn og unge

For forældre med yngre børn er situationen også en anledning til at komme tættere på børnenes digitale liv – og lave aktiviteter sammen. I samarbejde med Coding Pirates har Medierådet for Børn & Unge samlet en række online-tilbud, som børn og voksne sammen kan give sig i kast med. Se dem på codingpirates.dk.

Buster laver samskabt dokumentarfilm

Buster Filmfestival inviterer lige nu alle i alderen 5-16 år til at filme deres dagligdag og bidrage til én samlet dokumentarfilm om livet under coronakrisen fra et børneperspektiv. Filmen sammensættes af instruktør Sebastian Cordes og får premiere på Buster Filmfestival til september. Læs mere på buster.dk.

Filminstituttets arkiv og Cinematek giver filmtips på Facebook

Som alle andre biografer holder Cinemateket lukket, men på Cinematekets facebookside er der i den kommende tid tips til gode film og kreative filmaktiviteter. Hold både øje med opslagene 'Hjemme-Cinemateket præsenterer' med anbefalinger af gode film, der kan streames, og opslagene 'Kreativ med Cinemateket', der indeholder filmrelaterede anbefalinger til familie- og børneaktiviteter i hjemmet.

Filmmuseets og Filmcentralens facebooksider er der ligeledes i denne periode daglige anbefalinger af kvalitetsindhold fra arkiverne – kurateret af museets hjemmearbejdende eksperter.

Betalte tilbud 

CPH:DOX bliver en onlinefestival

Her er et tilbud, der ikke er gratis, men i høj grad anbefalelsesværdigt. Der skete en lynhurtig transformation, da CPH:DOX måtte aflyse fysiske filmvisninger og besluttede at genopstå i en digital version. Nu har festivalen præsenteret sit onlineprogram, som løber frem til 5. april med årets bedste dokumentarfilm, debatter og prisuddeling. Se hele programmet på cphdox.dk.

Som en del af CPH:DOX lancerer Kunsthal Charlottenborg, der også har måttet lukke i fysisk forstand, hvad de kalder "kunstens svar på Netflix": En videoudstilling, der nu går online og bliver gratis at se indtil den 1. september på streamingplatformen dis.art

Endelig har CPH:DOX også i en årrække stået bag platformen Everyday, hvor børn og unge kan lære at lave dokumentarfilm og se hinandens film; en kreativ idé til udnyttelse af hjemmetiden.

Grand Hjemmebio udlejer filmperler

grandhjemmebio.dk kan du leje nogle af de gode titler, du ikke nåede at se i biografen. Udbuddet er nøje udvalgt af Grand Teatret efter, hvad de synes, er det absolut bedste på filmfronten.

DanishDox udlejer danske dokumentarfilm

danishdox.com findes et kurateret udvalg af ofte prisvindende danske dokumentarfilm til udlejning.

 

Andre?

Kender du andre lignende tiltag og streamingtjenester, der burde nævnes i listen, så skriv til janf@dfi.dk.