Filmtilbud i en coronatid

HJEMMEBIO. Hvor findes filmoplevelserne, mens landets biografer ligger lukkede hen? Vi samlede ved nedlukningen i marts 2020 dette overblik over danske onlinetilbud, som vi nu har opdateret. Det meste er gratis, og der er noget for alle aldersgrupper.

Gratis tilbud 

Filmstriben holder biblioteket åbent

Mens landets biblioteker nu igen er lukkede, præsenterer bibliotekernes online filmtilbud, Filmstriben, et tema med 38 julefilm for børn og voksne. I alt indeholder Filmstriben næsten 3000 film, så når man nu er derinde, hvad så med at udforske temaet 'Film fra de nordiske lande'? Eller dyrke lidt visuel æstetik med 'Film om fotografi og fotografer'?

For inspiration til Filmstribens udvalg, så prøv også 'Biblioteksbandens Filmfinder', som er en nem måde for børn at finde de bedste film på Filmstriben.

Børnebiffen online

Mens Børnebiffens populære forestillinger i de berørte biografer, kulturhuse og biblioteker er aflyst, har Filminstituttet i stedet samlet et udvalg af de bedste film fra Børnebiffen og lagt dem på streamingsitet Filmcentralen. Her kan de ses ganske gratis og uden login. Der er film til børn over 3 år og over 5 år.

DR TV viser danske film online

På DR TV kan man lige nu se en hel række danske spillefilm, der spænder fra komedie til gys, historisk drama og fantasy. 

Se desuden en lang række danske dokumentarfilm - blandt andet "Kampen om Grønland", som er oplagt at varme op med, inden vi går ind i 2021, der er 300-året for relationen mellem Grønland og Danmark.

Er du mere i nostalgisk seriehumør, er DR's Bonanza bestemt også et kig værd. Her ligger f.eks. hele 'Matador', 'Rejseholdet', 'Casper & Mandrilaftalen' og meget meget mere.

Stumfilm.dk streamer dansk films guldalder

Filminstituttet er i gang med at digitalisere hele den danske stumfilmarv. Indtil videre er godt 100 film lagt online, hvor de er gratis at se på Stumfilm.dk. Klik ind på sitet, og dyk ned i temaer om Asta Nielsen, korte farcer eller krigsfilm.

'Danmark på film' viser vores historie

På Filminstituttets streamingsite 'Danmark på film' kan du gå på opdagelse i mere end 4500 historiske film og klip fra Danmark, Grønland, Island og Færøerne. Det er dokumentarfilm og -optagelser fra 1887-2018, alt sammen frit tilgængeligt og gratis at se. Filmene er nydigitaliserede og stammer fra Filminstituttets arkiv, der løbende digitaliserer flere film. Se fx hvordan vi fejrede jul i gamle dage, og bliv klogere på epidemier i Danmark. Her fortæller Søren Brostrøm om de historiske film - og de epidemier, vi overvandt:

Carlthdreyer.dk viser Dreyers kortfilm

Den danske mesterinstruktør Carl Th. Dreyer (1889-1968) nåede også at lave en række kortfilm. De kan alle ses på carlthdreyer.dk, hvor man også kan dykke ned i hele Dreyers liv og værk.

Super16 viser alle sine film

Alle film produceret på filmuddannelsen Super16 – fra den blev grundlagt i 1999 og frem til nu – er blevet digitaliseret og ligger til fri afbenyttelse på super16.dk. Her kan man se perler fra kende instruktørers spæde filmstart og mange danske skuespillere, før de slog igennem.

Før instruktør Fenar Ahmad slog sit navn fast med 'Ækte vare', 'Underverden' og 'Valhalla', lavede han 'Megaheavy' på Super16, der sammen med alle uddannelsens øvrige film kan ses gratis.

Ekko viser kortfilm

Filmmagasinet Ekko har mere end 1000 kortfilm frit tilgængelige for streaming. Det foregår på Ekko Shortlist, hvor både unge talenter og garvede filmfolk kan indsende deres film, som i første omgang udvælges af Ekkos redaktion, men hvis skæbne herefter ligger i publikums hænder. Listen kårer både ugens bedst bedømte film og viser alle tiders største hits, sorteret på filmenes samlede popularitet.

Zinnini Elkingtons kortfilm 'En flirt' vandt i november hovedprisen ved Ekko Shortlist Awards 2020. Se den på Ekko Shortlist.

Odense International Film Festival viser kortfilm

I 2020 lavede Odense International Film Festival streamingtjenesten OFFstream med kortfilm fra festivalens store bagkatalog. Nu indeholder sitet over 200 kortfilm fra hele verden, herunder tidligere festivalvindere, der kan ses gratis.

Filmcentralen/Undervisning holder hjemmeskolen åben

Familier med børn og unge i grundskolen eller gymnasiet har sandsynligvis Unilogin og adgang til Filmcentralen/Undervisning. Her kan I se over 2000 kortfilm, dokumentarfilm og spillefilm – og fx gøre det til en del af hjemmeskolen at se tankevækkende og spændende film sammen.

Til de yngste børn er der også en mulighed. Hvis I har Unilogin, kan I se film og lave kreative aktiviteter med den gratis app til iPad, Filmcentralen/For de yngste.

Medierådet samler onlineaktiviteter til børn og unge

For forældre med yngre børn er situationen også en anledning til at komme tættere på børnenes digitale liv – og lave aktiviteter sammen. I samarbejde med Coding Pirates har Medierådet for Børn & Unge samlet en række online-tilbud, som børn og voksne sammen kan give sig i kast med. Se dem på codingpirates.dk.

Danske filmstemmer på YouTube

Filminstituttet har i 2020 interviewet en række aktuelle danske filmstemmer som Thomas Vinterberg, Anders Thomas Jensen, May el-Toukhy og Maren Louise Käehne. Se dem alle på vores YouTube-kanal.

Cinemateket, Filmmuseet og Filmcentralen giver filmtips på facebook

Som de øvrige biografer holder Cinemateket lukket, men på Cinematekets facebookside kan man løbende finde tips til gode film, der kan streames. Også på Filmmuseets og Filmcentralens facebooksider er der inspiration at hente, hvis man vil se film hjemme i sofaen.

Betalte tilbud

Animationsfestivalen VOID går online

VOID International Animation Film Festival foregår i år 100% online. For 149 kr. kan du i perioden 25. februar til 25. marts 2021 se over 100 eksperimentelle og grænsesøgende animationsfilm fra hele verden. Festivalen byder bl.a. på dansk premiere på 3 spillefilm og over 40 kortfilm.

Grand Hjemmebio udlejer filmperler

grandhjemmebio.dk kan du leje nogle af de gode titler, du ikke nåede at se i biografen. Udbuddet er nøje udvalgt af Grand Teatret efter, hvad de synes, er det absolut bedste på filmfronten.

DanishDox udlejer danske dokumentarfilm

danishdox.com findes et kurateret udvalg af danske dokumentarfilm til udlejning.

Den fulde liste

For det totale overblik over danske og udenlandske online tjenester, som tilbyder film, serier, TV-kanaler eller alle tre, vedligeholder Share With Care denne liste.


Andre?

Kender du andre lignende tiltag og streamingtjenester, der burde nævnes i listen, så skriv til janf@dfi.dk.