Fire danske dokumentarfilm udtaget til IDFA

IDFA 2023. Dansk dokumentarfilm er flot repræsenteret på verdens største dokumentarfestival. ’Før Stormen’, instrueret af Juan Palacios og ko-instrueret af Sofie Husum Johannesen, får verdenspremiere i hovedkonkurrencen, mens Zara Zernys ‘Ekko af Kærlighed’ vises i Luminous-sektionen.

Om IDFA

IDFA har eksisteret siden 1988 og regnes for verdens største festival for dokumentarfilm. Festivalen løber i år fra 8. til 19. november. Se mere på IDFAs hjemmeside. Dansk film har over årene været stærkt repræsenteret på IDFA, og sidste år vandt ’Apolonia, Apolonia’ festivalens hovedpris. 

Dokumentarfilm fra hele verden vil fra den 8.-19. november indtage Amsterdam. På årets udgave af IDFA – International Documentary Filmfestival Amsterdam – deltager fire danske dokumentarfilm på tværs af festivalens sektioner, mens flere danske projekter og filmskabere deltager i Forum og IDFAcademy.

Nye stemmer i konkurrence

’Før stormen’ (’As the Tide Comes In’) får verdenspremiere i hovedkonkurrencen og følger de 27 beboere på den lille danske ø Mandø, der kæmper en eksistentiel kamp med forhøjet vandstand som følge af klimakrisen. Og nu har en kraftig, potentielt altødelæggende storm sat kurs mod øen. Filmen er instrueret af Juan Palcios, med-instrueret af Sofie Husum Johannesen, og Kasper Lykke Schultz har produceret for Elk Film med støtte fra Filminstituttet.

'Ekko af Kærlighed' ('Echo of You'). Foto: Jacob Sofussen.

‘Ekko af Kærlighed’ (‘Echo of You’) vises i Luminous-sektionen og er desuden nomineret til en IDFA-Award for bedste debutfilm i spillefilmslængde på tværs af festivalens sektioner. Igennem intime samtaler med en gruppe danske mænd og kvinder over 80 år, der alle har mistet deres livsledsager, undersøger filmen, hvordan de efterladte håndterer denne store hjertesorg. ’Ekko af Kærlighed’ er instrueret af Zara Zerny, og Maria Møller Kjeldgaard har produceret for Manna Film med støtte fra Filminstituttet. 

'Pige væk hjemmefra' ('Girl Away from Home'). Foto: Toolbox Films.

I Youth-konkurrencen for ”verdensklassefilm, der redefinerer ungdomsdokumentaren” vises to danske film. ’Pige væk hjemmefra’ (‘Girl Away from Home’) følger den 13-årige ukrainske elitegymnast Nastias flugt fra Kiev til Tyskland efter den russiske invasion. Filmen er instrueret af Simon Lereng Wilmont, der har beskæftiget sig med Ukraine i både ’Olegs krig’ og den Oscar-nominerede ’Et hus af splinter’, og den ukrainske instruktør Alisa Kovalenko. Maria Stevnbak har produceret for Toolbox Film med støtte fra Filminstituttet. I Youth-konkurrencen vises også kortfilmen ‘Eternal Father’, en intim og eksistentiel fortælling om hvordan en familie bliver påvirket af faderens beslutning om at fryse sin krop ned efter sin død. ‘Eternal Father’ er instruktør Ömer Samis afgangsfilm fra Den Danske Filmskole. 

'Eternal Father'. Foto: Den Danske Filmskole.

Danskere i Forum og IDFAcademy 

To af dansk dokumentars etablerede navne, Michael Madsen (’Into Eternity: A Film for the Future’, ‘The Abyss’) og Phie Ambo (´Family`, ‘Mechanical Love’, ‘Free the Mind’, ’Genopdagelsen’) har nye projekter med på IDFAs finansierings Forum. Michael Madsen deltager med ’Architecture as Invention’ om den polsk-amerikanske stjernearkitekt Daniel Libeskind, som Per Damgaard Hansen har produceret for Paloma Productions med støtte fra Filminstituttet. Phie Ambo deltager med den nordiske klimakrise-dokumentar ’Ild, vand, jord, luft’ (’Fire, Water, Earth, Air’), som hun instruerer med Ewa Cederstam, Rógvi Rasmussen og Janne Lindgreen. Rikke Tambo producerer for Tambo Film med støtte fra Filminstituttet.

Kontakt

Anne Marie Kürstein
Festivalkonsulent, dokumentar
Tlf. +45 4041 4697
kurstein@dfi.dk

Også at finde i Forum-programmet er den danske minor-produktion ’Displaced’, der instrueres af Olha Zurba og produceres af Darya Bassel for Moon Man og koproduceres af Anne Köhncke for Final Cut for Real med minorstøtte fra Filminstituttet. Derudover er Emil Johnsen fra GotFat Productions og Maria Helga Stürup fra Good Company Picture inviteret til at deltage i talentprogrammet IDFAcademy, hvor unge dokumentarproducere og -instruktører får mulighed for at møde den internationale dokumentarbranche.