Fire danske film shortlisted til Oscar

OSCAR 2024. Nikolaj Arcels ’Bastarden’ og Hlynur Pálmason dansk-islandske koproduktion 'Vanskabte land’, indstillet af Island, er begge blevet shortlisted til en Oscar i kategorien International Feature. De får følgeskab af Lea Globs ’Apolonia, Apolonia’ og Lasse Lyskjær Noers ’Ridder Lykke’, der er shortlistet i henholdsvis dokumentar- og live action kortfilmskategorien.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences har her til aften offentliggjort shortlisten til 10 kategorier ved Oscaruddelingen 2024. Fire danske film har fundet frem til listerne: 'Bastarden' af Nikolaj Arcel i International Feature Film (indstillet af Danmark), 'Apolonia, Apolonia' af Lea Glob i Documentary Feature Film, 'Vanskabte land' af Hlynur Pálmason i International Feature Film (indstillet af Island, som sammen med Danmark er produktionsland) samt ’Ridder Lykke’ af Lasse Lyskjær Noer i Live-action Short Film. Derudover er den mexicanske indstilling i kategorien International Feature Film, 'Totem', en dansk minor koproduktion, også shortlistet.

De endelige nomineringer til Oscaruddelingen 2024 offentliggøres den 23. januar.

Bastarden af Nikolaj Arcel

'Bastarden' blev ved sin verdenspremiere i Venedig Film Festivals hovedkonkurrence rost af en samlet international anmelderstand, som især lovpriste Mads Mikkelsens præstation og filmens episke scope. Branchemagasinet Variety fremhævede Arcels "... sikre, old-school fornemmelse for episke periodefilm," og Hollywood Reporter betegnede filmen som "... en fremragende historie drevet af et godt manuskript og stærkt skuespil" og skrev videre: "Der er en kunst i at bringe vitalitet og modernitet til historisk drama, og Arcel viser, at han har et godt greb om det." Udover Venedig har 'Bastarden' deltaget på flere prominente festivaler, blandt andet Telluride, Toronto og San Sebastian.

'Bastarden' er baseret på Ida Jessens roman 'Kaptajnen og Ann Barbara', og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, 'En kongelig affære', var i 2013 nomineret til en Oscar. 'Bastarden' har modtaget produktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut, og Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen havde dansk biografpremiere den 5. oktober 2023 til gode anmeldelser og har d.d. solgt mere end 245.000 biografbilletter i Danmark.

Apolonia, Apolonia af Lea Glob 

'Apolonia, Apolonia' har siden verdenspremieren i IDFAs hovedkonkurrence i 2022, hvor den vandt hovedprisen, været centrum for stor international opmærksomhed og vandt tidligere i år hovedprisen ved Nordisk Panorama og var nomineret til en European Film Award for Bedste Dokumentar. Med et anakronistisk bohememiljø og det parisiske kunstakademi som bagtæppe følger filmen den unge kunstner Apolonia Sokols personlige og kunstneriske udvikling over en periode på 13 år – fra den tidlige pleje af et ungt talent, til hun tager springet ud i den kommercielle kunstverden. 

Lea Glob er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2011, og 'Apolonia, Apolonia' er hendes første dokumentar i spillefilmslængde som soloinstruktør. Sidsel Lønvig Siersted har produceret for Danish Documentary Production med støtte fra Filminstituttet. Filmen har d.d. solgt mere end 9.000 biografbilletter i Danmark. 

Vanskabte land af Hlynur Pálmason

'Vanskabte land' udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede, da en ung dansk præst Lucas bliver udsendt til en fjerntliggende del af Island for at bygge en kirke og fotografere den del af befolkningen, som han møder på sin vej. Filmen havde verdenspremiere i Cannes i programmet Un Certain Regard, og den har siden været vist på vigtige internationale filmfestivaler i blandt andet Karlovy Vary, Tjekkiet) Telluride, USA og Toronto, Canada. 

Hlynur Pálmason har selv skrevet filmens manuskript, og Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin har produceret for Snowglobe i samarbejde med Anton Máni Svansson for Join Motion Pictures.

Ridder Lykke af Lasse Lyskjær Noer

'Ridder Lykke'. Foto: Jalabert Productions

Dansk kortfilm fra 2022. Karl ankommer til kapellet for at tage afsked med sin pludseligt afdøde kone, Karen. Karl kan ikke få sig selv til at åbne kisten og erkende sit tab af sin elskede Karen. Han har ingen børn, og venner var noget Karen tog sig af, så nu er han alene og har ingen at søge trøst hos. Karl forsøger at isolere sig på toilettet, men støder på Torben, som håndterer sin sorg på en helt anden måde, åbent og ærligt, og han sender Karl ud på en indre rejse. Men alt er ikke, som det ser ud. Karl lyver, Torben lyver. Kan de tilgive hinanden? Og kan de tilgive sig selv?

Filmen er instrueret af Lasse Lyskjær Noer og produceret af Christian Norlyk for Jalabert Productions med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje. Medvirkende er Leif Andrée, Dick Kaysø, Jesper Lohmann, Dorte Rømer og Jens Jørn Spottag. Filmen kan ses på TV2 PLAY. 

Danske Oscar-film

Kontakt

Jacob Neiiendam
Afdelingschef, International
Tlf. +45 2618 8865
jacobn@dfi.dk

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori: Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Senest i 2023 opnåede Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' en nominering i kategorien for bedste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens 'Ivalu' i kategorien 'Live action-kortfilm'. Herunder ses de danske kandidater i den internationale kategori ved de seneste 10 Oscar-prisuddelinger. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2023 Holy Spider / Ali Abbasi / Oscar-shortlistet
2022 Flugt / Jonas Poher Rasmussen / Oscar-nomineret
2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret