Fire favoritter fra Filmcentralen

ANBEFALINGER. Skuespillerne Jens Albinus og Henrik Birch, filmforsker Peter Schepelern og Filmskolens rektor Vinca Wiedemann peger på deres personlige favoritfilm på Filmcentralen. 

Efterårsvejr er streamingvejr. Og der er mange muligheder at vælge mellem. Hvis du kan lide kortfilm og dokumentarfilm, er streamingsitet Filmcentralen et oplagt sted at besøge. Her ligger godt 550 film frit tilgængelige. Vi har spurgt fire filmkendere, hvad de vil anbefale at se.

Få overblik over alle anbefalinger på Filmcentralen.

 

Jens Albinus: Vesterbro

Vesterbro_Michael Noer
Jens Albinus anbefaler filmen"Vesterbro". Foto: Jon Nyholm

Skuespiller Jens Albinus peger på Michael Noers dokumentarfilm "Vesterbro" fra 2007. Han begrunder sin anbefaling sådan her:

"Inden Michael Noer for alvor slog igennem som fornyer af den danske fiktionsfilm sammen med sine generations-fæller Tobias Lindholm, Anders August, Martin Zandfliet og Mads Matthiesen, skabte han den lille, knaldhårde dokumentar-perle "Vesterbro". Noer har også lavet dokumentarfilm om bl.a. en pornopionér og et spektakulært knallertkørsel-eksperiment, men det særlige ved "Vesterbro" er netop, at det hele er så aldeles uspektakulært. Og stadig et øresønderrivende, begejstret, forelsket festfyrværkeri af en slagsang for livet!

Filmens hovedpersoner er Noer’s egne real-life naboer, et helt ungt par, nærmest et par store børn. De er filmet dels af sig selv, dels af Noer, som så siden har skabt selve filmen i redigeringen. Og det, han har skabt, er en fantastisk besyngelse af livet, som det nu engang er."

Se dokumentarfilmen "Vesterbro"

 

Peter Schepelern: Rejsen på ophavet

Rejsen-på-ophavet_Max-Kestner
Peter Schepelern anbefaler "Rejsen på ophavet". Foto: Framegrab

Filmforsker Peter Schepelern har kigget Filmcentralens titler igennem og anbefaler Max Kestners dokumentarfilm "Rejsen på ophavet" fra 2004. Om valget siger han:

""Rejsen på ophavet" er en kortfattet selvbiografi, en slags skabelsesberetning, hvor instruktøren med frydefuld originalitet præsenterer en både privat og almen historie om familiestamtræets farverige forgreninger og om en opvækst i venstrefløjens fede tider.

Med en saglig neutralitet, der måske ikke er helt pålidelig, rettes blikket mod objektive detaljer og videnskabelige konstateringer. Med en blanding af nærhed og distance redegøres for forældrene, bedsteforældrene og oldeforældrenes historie. Barndomsminder og familiefotos, privatliv og verdenshistorie indgår en ironisk symbiose, hvor rekonstruktion, home movies og arkivbilleder danner en slags katalog – beslægtet med Jørgen Leths ”Livet i Danmark”, en anden perle i dansk dokumentar.

Det er en misundelsesværdig god idé at se på sig selv i lyset af sit ophav og på en eller anden måde få sat et enkelt individ i relation til hele verdensrummet. Max Kestners korte film er en genistreg om det uendeligt store i det uendeligt små".

Se dokumentarfilmen "Rejsen på ophavet"

 

Vinca Wiedemann: Jeg er levende

Jeg-er-levende_Jørgen-leth
Vinca Wiedemann anbefaler "Jeg er levende". Foto: Framegrab

Filmskolens rektor Vinca Wiedemann anbefaler Jørgen Leths portrætfilm "Jeg er levende"fra 1999.

"Det er en skøn film. Søren Ulrik Thomsen og Jørgen Leth er to kunstnere, hvis virke jeg sætter meget pris på. Søren Ulrik Thomsen er en af vor tids største digtere. Jeg har kendt ham, siden jeg var helt ung, og hans intellektuelle præcision og energiske lavmælthed er en stor inspiration for mig. På mit kontor hænger en fotostat af filmens ikoniske billede med Søren Ulrik Thomsen i lænestolen. Det er et maleri i sig selv - denne kombination af den vegeterende, hvilende digter og motiverne på de to billeder på væggen bag ham. Det signalerer evighed og jordisk eksistens, drømme, død og inspiration. Jeg kan ikke blive træt af at kigge på det.

"Jeg er levende" er efter min mening en af Jørgen Leths bedste film; her oplever vi virkelig en filmkunstner på omdrejningshøjde med sit motiv. Den æstetisk omhyggelige Søren Ulrik Thomsen møder den æstetisk veloplagte Leth. Det er en gennemført æstetisk tilfredsstillende film. Jeg tænker tit på den og har givet den som gave mange gange," siger Vinca Wiedemann.

Se dokumentarfilmen "Jeg er levende"

 

Henrik Birch: Specialisterne

Specialisterne_ulrik-holmstrup
Henrik Birch anbefaler "Specialisterne". Foto: Framegrab

Skuespiller Henrik Birch fremhæver dokumentarfilmen ”Specialisterne” fra 2009. Her fortæller han hvorfor:

"I 2010 spillede jeg med i "Rainman" på teamteatret i Herning. Jeg spillede Rainman - Dustin Hoffman's rolle. Det var en fantastisk opgave at få, og i min research om autisme stødte jeg på Ulrik Holmstrups dokumentarfilm "Specialisterne" Filmen handler om karrieremanden Thorkil Sonne, der får en søn med autisme. Thorkil siger sit job op og starter et projekt, der drejer sig om at skaffe velfungerende mennesker med autisme muligheder for at få plads på arbejdsmarkedet. Et kæmpe arbejde og op ad bakke til trods for den indlysende gode idé. Mange mennesker med autisme besidder nogle kvaliteter og kvalifikationer, som man ikke kan få andre steder. Det er en meget livsbekræftende og vedkommende dokumentarfilm, som rørte mig meget, og hele projektet fortjener i den grad opbakning," siger Henrik Birch.

Se dokumentarfilmen "Specialisterne"

På DFI’s streamingsite Filmcentralen / For alle er der kortfilm og dokumentarfilm til både børn og voksne.

Abonner på Filmcentralens nyhedsbrevet her.

Filmcentralen-kampagne_210