Flammen & Citronen slår Bond & Batman

2008 bliver det bedste år for dansk film i biograferne siden 1976. Der bliver solgt mere end 4,3 mio. billetter til dansk film alene, skønner Det Danske Filminstitut. "Flammen & Citronen" er årets mest populære film med imponerende 668.000 solgte billetter, og hverken Indiana Jones, James Bond eller Batman kan hamle op med Ole Christian Madsens film om de danske modstandsfolk.

Som helhed ser det ud til at 2008 med i alt ca. 13 mio. solgte billetter bliver det bedste år for biograferne siden 1983. Der er solgt ca. 10 % flere billetter end i 2007, og den stigning skyldes for en stor del den stærke interesse for de danske film, som sælger ca. 33 % af årets billetter.

Dansk film op mod andre stærke brands
Kampen er hård om publikums gunst i biograferne: Årets 20 bedst sælgende film har stået for 56 % af billetsalget, selv om de antalsmæssigt udgør under 9 % af årets film, og der skal et stærkt brand til for at komme ind på top-20-listen.

Ikke mindre end ni danske film figurerer på top-20 sammen med de velkendte brands som Indiana Jones, James Bond, Batman, Sex and the City, Abba, Disney og Dreamworks; film der har et stærkt afsæt fra starten, når de skal markedsføres.

Top-20 (2008 pr. 14. december)



* Er stadig i biografen

I toppen af listen poserer "Flammen & Citronen", som er set af mere end hver syvende dansker over 15 år. Den er bedst sælgende danske film siden "Italiensk for begyndere" fra 2000.

På 2., 3. og 4.-pladsen finder man Indy, Bond og Abba-musicalen med ca. ½ mio. solgte billetter pr. film. Den danske komedie "Blå mænd" lægger sig med 448.000 ind på 5.-pladsen foran Batman og Sex and the City, og fra "Rejsen til Saturn" på 8.-pladsen med 400.000 billetter ligger de danske film tæt på top-20-listen. Blandt de ikke-danske film finder man også Susanne Biers amerikansk producerede "Things We Lost in the Fire", der har vakt så stærk interesse blandt danskerne, at den placerer sig på en 18.-plads.

Varieret dansk filmudbud
Der har været stor spredning i billetsalget blandt årets 28 danske film, der spænder vidt inden for alle genrer fra de storsælgende film med bred appel over dokumentarfilm til de mere eksperimenterende film fra f.eks. Filminstituttets talentordning New Danish Screen.

Inden for det første halvår af 2009 er der linet op med et tilsvarende varieret udbud af danske film i biograferne med Katrine Windfelds dramatiske thriller "Flugten", Manyar Parwanis drama "Himlen falder" fra New Danish Screen, Charlotte Sachs Bostrups familiefilm "Karla & Katrine", Niels Arden Oplevs dansk/svensk koproducerede "Mænd der hader kvinder", Nils Malmros' drama "Kærestesorger", Anders Riis-Hansens dokumentarfilm om "Blekingegadebanden", Ole Bornedals thriller "Fri os fra det onde", Mogens Hagedorn Christiansens familie-adventurefilm "Vølvens Forbandelse" og Anders Matthesens komedie "Sorte kugler".

Premiereliste 1. halvår 2009



Oversigt over allerede planlagte premierer (følg med på Kommende Biograffilm)

Dansk spillefilm på den internationale scene
De danske spillefilm har i årets løb placeret sig flot på den internationale festivalscene. "Kærlighed på film" var i konkurrence i Sundance. New Danish Screen-filmen "Gå med fred Jamil" var i Rotterdam, hvor den vandt hovedprisen og næsten samtidig modtog FIPRESCI-prisen i Göteborg. Fire spillefilm blev udtaget til programmet i Berlin. Cannes sprang vi over, men hen over sommeren var danske spillefilm udtaget til alle de vigtigste festivaler som Shanghai, Moskva og Karlovy Vary; det sidste sted vandt "Frygtelig lykkelig" hovedprisen.

"Den du frygter", "Flammen & Citronen" og "Maria Larssons evige øjeblik" vakte stor interesse i Toronto, og alle tre film blev indkøbt til amerikansk distribution, hvorefter "Den du frygter" fortsatte til konkurrencen i San Sebastian. Flere spillefilm gik sidst på året videre til de store festivaler i Pusan, Tokyo, Buenos Aires og Cairo, og for et par dage side blev "Maria Larssons evige øjeblik" nomineret til en Golden Globe Award. Danske spillefilm blev i løbet af året også inviteret til de tiltagende vigtige amerikanske festivaler i Tribeca (New York) og Telluride.

Dansk films flotte stærke internationale placering i det seneste årti har også givet tydelige resultater på anden vis. Udlandet har fået øjnene op for danske instruktører og skuespillere, som bliver stadig oftere involveret i internationale produktioner. Det gælder i år bl.a. Lone Scherfig, Nicolas Winding Refn, Susanne Bier, Jonas Elmer Thure Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas, Jesper Christiensen, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Jakob Cedergren og Nikolaj Coster-Waldau.

I Norden har der også været bud efter bl.a. Baard Ove, Ghita Nørby, Trine Dyrholm, Simon Staho, Jesper W. Nielsen og Niels Arden Oplev, og de danske manuskriptforfattere Nicolaj Arcel og Rasmus Heisterberg har skrevet manus til Stieg Larssons trilogi.


Danske instruktører og skuespillere i udenlandske produktioner

Instruktører
Lone Scherfig i "An Education": http://www.imdb.com/title/tt1174732/
Nicolas Winding Refn i "Bronson": http://www.imdb.com/title/tt1172570/
Susanne Bier i (efter "Things Lost in the Fire") måske "Lost for Words": http://www.imdb.com/title/tt1105310/
Jonas Elmer i "New in Town": http://www.imdb.com/title/tt1095174/

Skuespillere
Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas i "Engle og dæmoner"
Jesper Christiensen i "Quantum of Solace"
Ulrich Thomsen i Tykwers "The International" http://www.imdb.com/title/tt0963178/
Mads Mikkelsen i "Die Tür": http://www.imdb.com/title/tt1223934/ og tidligere i Bond
Jakob Cedergren i "Rage" http://www.imdb.com/title/tt1234550/
Nikolaj Coster-Waldau i tv-serien "New Amsterdam": http://www.imdb.com/title/tt0928414/

Norden
Baard Ove og Ghita Nørby i norske "O