Flammen & Citronen vs. Indy, Bond og Batman

Quantum of Solace og Flammen & Citronen
2008 bliver det bedste år for dansk film i biograferne siden 1976. Der bliver solgt mere end 4,3 mio. billetter til dansk film alene, skønner Det Danske Filminstitut. Med 668.000 solgte billetter slår "Flammen & Citronen" Indiana Jones, James Bond og Batman ved billetlugen.

Der bliver solgt ca. 10 % flere billetter i biograferne end i 2007, i alt ca. 13 mio. billetter, og det kan gøre 2008 til det bedste år for biograferne siden 1983. Det øgede antal biografbesøg skyldes for en stor del den stærke interesse for de danske film, som sælger ca. 33 % af årets billetter.

Kampen er hård om publikums gunst: Årets 20 bedst sælgende film har stået for 56 % af billetsalget, selv om de antalsmæssigt udgør under 9 % af årets film, og der skal et stærkt brand til for at komme ind på top-20-listen.

Ikke mindre end ni danske film figurerer på top-20 sammen med velkendte brands som Indiana Jones, James Bond, Batman, Sex and the City, Abba, Disney og Dreamworks; film der har et stærkt afsæt fra starten, når de skal markedsføres.

I toppen af listen ligger "Flammen & Citronen". På 2.-, 3.- og 4.-pladsen finder man Indy, Bond og Abba-musicalen med ca. ½ mio. solgte billetter pr. film. Den danske komedie "Blå mænd" lægger sig med 448.000 ind på 5.-pladsen foran Batman og Sex and the City, og fra "Rejsen til Saturn" på 8.-pladsen med 400.000 ligger de danske film tæt på top-20-listen. Blandt de ikke-danske film finder man også Susanne Biers amerikansk producerede "Things We Lost in the Fire", der har vakt så stærk interesse blandt danskerne, at den placerer sig på en 18.-plads.

Top-20 (2008 pr. 14. december)

Billede til artiklen Flammen & Citronen vs. Indy, Bond og Batman

* Er stadig i biografen

Læs også den længere DFI-nyhed Flammen & Citronen slår Bond & Batman

[Foto: "Quantum of Solace" og "Flammen & Citronen"]