Flere film til Cannes

Rúnar Rúnarssons spillefilm "Volcano" er nu med i rækken af danske film, der skal til Cannes. Den og to danske koproduktioner deltager i sideprogrammet Directors' Fortnight.

Lars Von Trier, Nicolas Winding Refn og Frederikke Aspöck er på vej til årets Cannes Festival. Nu slutter den danske spillefilm "Volcano" sig til det fine selskab.

Islandske Rúnar Rúnarssons spillefilmdebut "Volcano", der er produceret af danske Fine & Mellow, er udtaget til sideprogrammet Directors' Fortnight. Filmen er støttet af New Danish Screen, ligesom "Labrador" i hovedprogrammet er det.

"Volcano" udspiller sig i Island med islandske skuespillere. Den stædige og stolte Hannes bliver pensioneret efter en årelang ansættelse som pedel på en folkeskole. Han har et anstrengt forhold til sin familie og har stort set ingen venner. Da en uventet hændelse indtræffer, indser Hannes, at han må ændre kursen på sit liv.

Den 34-årige instruktør, der blev færdiguddannet fra Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2009, har allerede gjort sig bemærket to gange i Cannes med sine kortfilm. I 2008 deltog hans "Småfugle" i kortfilmkonkurrencen, og i 2009 blev hans afgangsfilm fra Filmskolen "Anna" udtaget til Directors' Fortnight, der altså i år har inviteret hans spillefilm.

Rúnar Rúnarsson har selv forfattet manuskriptet til "Volcano", og instruktøren arbejder sammen med sit faste hold fra Filmskolen, fotograf Sophia Olsson og klipper Jacob Schulsinger. Filmen får dansk premiere senere på året.

To danske koproduktioner

Svenske Ruben Östlunds "Play" og hollandske Urszula Antoniaks "Code Blue", som begge er koproduceret med danske filmselskaber med støtte fra Det Danske Filminstitut, er også udtaget til Directors' Fortnight.

Ruben Östlunds "Play" er et humoristisk og alvorsfuldt studie i menneskelig adfærd og er inspireret af virkelige hændelser omkring en gruppe unge drenge, der over et par år begik op mod 70 røverier mod andre børn i det centrale Göteborg. Tyvene tyede hverken til vold eller trusler, men indyndede sig hos deres ofre ved at bruge avanceret rollespil og psykologiske tricks.

Filmen er produceret af svenske Plattform Produktion med Philippe Bober som koproducer for danske Coproduction Office. Ruben Östlund har tidligere instrueret "De ufrivillige", som var med i Cannes-serien Un Certain Regard i 2008.  

Urszula Antoniaks "Code Blue" handler om den pligttro sygeplejerske Marian, som tager sig af – og somme tider tager livet af – sine dødsyge patienter. Privat holder hun sig fra andre mennesker, men da hun en dag overværer et seksuelt overgreb fra sit vindue, forandres hendes liv.

Filmen er produceret af hollandske IDTV Film med Maria Gade som koproducer for Zentropa.

Følg med på Det Danske Filminstituts Cannes-website: www.dfi.dk/cannes

Alle film i Directors' Fortnight
Cannes Festivalen 11.-22. maj