Flotel Europa til Berlin

FESTIVAL. Vladimir Tomic' dokumentar om sin opvækst på flygtningeskibet Flotel Europa i 1990'erne er udtaget til Berlin-festivalens Forum-program.

Vladimir Tomic' personlige dokumentar "Flotel Europa" er udtaget til Berlin International Film Festival i sektionen Forum, der sætter fokus på eksperimenterende film.

I "Flotel Europa" tager instruktøren Vladimir Tomic os med tilbage til 1992, hvor en bølge af flygtninge fra krigen i Bosnien-Hercegovina nåede Danmark. Da flygtningelejrene var stopfyldte, trak Røde Kors et kæmpe skib ind i Københavns havn. Skibet Flotel Europa blev et midlertidigt hjem for tusinder af mennesker, der ventede på afgørelser om deres asylansøgninger. Blandt dem var 12-årige Vladimir, der flygtede fra Sarajevo sammen med sin mor og storebror og tilbragte to år på skibet.

To årtier senere dykker Vladimir Tomic ned i tiden på skibet – en opvækst, der er præget af ekkoer af krigen, men også alle de andre ting, der optager ungdomsårene. Hans personlige udviklingshistorie er sammenklippet med VHS-arkivmateriale, der er optaget af de flygtninge, der delte limbotilværelsen på Flotellet.

"Flotel Europa" er produceret af Selma Jusufbegovic og Srdjan Keca. Filmen er støttet af Filmværkstedet.

Årets Berlinale

Berlin Filmfestivalen har allerede udmeldt

  • Ask Hasselbalchs "Antboy" og Jannik Hastrup og Flemming Quist Møllers "Cykelmyggen og Minibillen" er udtaget til festivalens program for børnefilm, Generation Kplus
  • Vibeke Brylds "Pebbles at Your Door" er udtaget til kortfilmkonkurrencen Berlinale Shorts
  • Christian Braad Thomsens dokumentarfilm "Fassbinder – at elske uden at kræve" er udtaget Panorama-sektionen
  • Joachim Fjelstrup er udtaget som Shooting Star.

Berlin Filmfestivalen afholdes fra 5. til 15. februar.