Fokus på moderne slaveri

DOKUMENTAR. Den danskbaserede NGO The Why Foundation sætter fokus på en af tidens store udfordringer: moderne slaveri. Den globale kampagne ’Why Slavery’ skydes i gang med seks dokumentarfilm, som bliver vist i 191 lande via mere end 70 tv-stationer. I Danmark kan et udvalg af filmene opleves gratis i Cinemateket, mens alle seks film bliver vist på DR.

Mere end to millioner sidder bag tremmer i de amerikanske fængsler. Afrikanske og asiatiske tjenestepiger bliver udsat for umenneskelige arbejdsvilkår, når de rejser til Mellemøsten for at arbejde for private hjem. Og mere end 70.000 nordkoreanere arbejder i døgndrift rundt omkring i verden og tjener i al hemmelighed penge til Kim Jong Uns luksuriøse livsstil. 

Det er bare nogle af problematikkerne, som den danskbaserede NGO The Why Foundation sætter fokus på med sin globale kampagne ’Why Slavery’, der består af seks dokumentarfilm om moderne slaveri. 

Dokumentarerne vises i 191 lande via mere end 70 tv-stationer. Det forventes at mere end 600 millioner tv-seere vil se med, når de seks film løber over skærmen. I Danmark kan tre af de seks dokumentarer ses gratis i Cinemateket i slutningen af oktober, mens alle filmene bliver vist på DR i løbet af uge 42.

Visninger i Cinemateket

’Husslave i 10 år’ 19. oktober kl. 16.45

'Født til et liv i fængsel’ 22. oktober kl. 17.00

’Hushjælp i helvede’ 26. oktober kl. 16.00.
 

Du kan blandt andet opleve ’Hushjælp i helvede’ af Søren Klovborg. Den danske dokumentarfilm fortæller historien om den kenyanske kvinde Mary Kibwana, der rejser til Mellemøsten for at arbejde som tjenestepige for en familie og kommer hjem dækket af forbrændinger. Hvem bærer ansvaret, og hvordan vil Mary leve med sin smerte? Filmen har modtaget støtte fra Det Danske Filminstitut og vises i Cinemateket den 26. oktober kl. 16.45. 

I ’Husslave i 10 år’ har instruktør Berndatt Tuza-Ritter fulgt den 53-årige huslave Marish i 1,5 år af hendes fangenskab. Hun arbejder 20 timer om dagen, syv dage om ugen, uden at få andet end mad og en sofa at sove på. Hvordan er det overhovedet muligt, og hvorfor er der ingen, som griber ind, spørger portrætdokumentaren, der går tæt på slaveri i midten af Europa. Filmen vises i Cinemateket 19. oktober kl. 16.45. 

’Født til et liv i fængsel’ af den prisvindende instruktør Roger Ross Williams dykker dybt ned i det amerikanske fængselssystem, der årligt indbringer omkring 80 billioner dollars. Kan fangernes minimale lønninger og arbejdsvilkår sammenlignes med moderne slaveri – og hvor ender pengene? Det er nogle af de spørgsmål, filmen rejser. ’Født til et liv i fængsel’ bliver vist den 22. oktober kl. 17.00 i Cinemateket.

Visninger på DR

'Hushjælp i helvede' den 15. oktober kl. 21.55 på DR 1.

'Nordkoreas hemmelige slavehær' den 15. oktober kl. 23.00 på DR 2.

'10 år som husslave' den 16. oktober kl. 21.30 på DR 2.

'Født til et liv i fængsel' den 16. oktober kl. 23.00 på DR 2.

'Børneslaver til salg' den 17. oktober kl. 23.00 på DR 2.

'Jeg var sexslave i Islamisk Stat' den 18. oktober kl. 23.00 på DR 2.

Læs mere om alle seks dokumentarfilm. 

The Why Foundations mål er at skabe informative og troværdige dokumentarer, som skal være tilgængelige verden over. Organisationen sætter fokus på presserende, globale debatter om menneskerettighedsproblematikker. 

Dokumentarfilm ses som et medie, der kan være med til at sikre, at de millioner af mennesker, som hverken kan læse eller skrive, får adgang til troværdig information. Grundlægger Mette Hoffmann Meyer beskriver selv organisationen som ”mediernes Røde Kors”. 

Tidligere kampagner tæller blandt andet ’Why Women’, ’Why Poverty’, ’Why Democracy’, mens der lige nu arbejdes på den kommende kampagne ’Why Plastic’. 

Læs mere om The Why Foundation.

Serien 'Why Democracy' kan ses på Filmcentralen