Fra Carlsen til Coppola

Henning Carlsens unikke samling af laterna magicaer bor nu på Francis Ford Coppolas vingård The Rubicon Estate i Californien. Eva Novrup Redvall har besøgt stedet.

De færreste ved, at Francis Ford Coppola i 1960’erne arbejdede en kort periode i Danmark. Han var ved Laterna Film, og det var under mødet med det danske filmselskab og dets ejer Mogens Skot-Hansen, at han blev interesseret i de opfindsomme apparater, som banede vejen for selve filmmediet. Blandt dem er den såkaldte zoetrop, som skaber illusionen af bevægelse gennem hurtig fremvisning af statiske billeder.

Coppola opkaldte sit eget, nu legendariske filmselskab, American Zoetrope, efter sin passion for de innovative pionerers eksperimenter med at skabe levende billeder, og han har samlet på zoetroper og andre gamle billedfremvisningsmaskiner i en årrække. Da han hørte, at Henning Carlsen søgte en køber til sin store samling af laterna magicaer, var han med det samme interesseret.

Flyvske billeder

Laterna magicaer, eller magiske lanterner, bruger på forskellig vis en lyskilde til at projicere billeder fra glasplader op på en ekstern flade, f.eks. en væg. Henning Carlsen blev allerede som dreng fascineret af magiske lanterner og har samlet lige siden. Man kan bl.a. læse om hans store interesse for emnet i bogen "Flyvske billeder".

Henning Carlsen har haft sin samling i hjemmet, og da han for nogle år siden besluttede at sælge, var det vigtigt for ham, at samlingen ikke ville blive spredt for alle vinde. Han ville gerne sælge til nogen, som forstod at værdsætte samlingen, og som måske også ville gøre den tilgængelig for andre.

Coppola må siges at have været den optimale aftager. Han købte hele samlingen og har nu indrettet førstesalen af sin vingård The Rubicon Estate i Californien som udstillingsrum for The Henning Carlsen Collection. Her kan man se de gamle apparater i fine udstillingsmontrer og få forklaret mekanikken bag de første projektioner af det, der siden blev til de levende billeder.

Et sted med historie

Francis Ford Coppola har de seneste år arbejdet med at formidle Rubicon Estate-gårdens lange tradition for at lave god vin fra Napa Valley. Som han forklarer i udstillingen, er samlingen af laterna magicaer med til at understrege vingårdens historie, som går tilbage til 1880’erne. Hvor man tidligere kunne se en række mindeværdige genstande fra hans egen succesfulde karriere, har han nu valgt at skabe plads til et rum, hvor man kan fordybe sig i et centralt forspil til filmhistorien.

En imponerende, nybygget trappe i massivt træ, som ville være enhver Hollywood-diva værdig, fører forbi et stort glasmaleri op til The Henning Carlsen Collection, hvor man først kan opleve Francis Ford Coppola og Henning Carlsen selv fortælle om samlingen i en kort film.

eiffel
Blandt de mere originalt udformede apparater er en smuk version af Eiffeltårnet.

 

En eksklusiv oase

 

Siden kan man selv snuse rundt blandt de mange apparater og bl.a. se eksempler på de billeder, som tilskuerne yndede at se fra de magiske lanterner. Blandt de mere originalt udformede apparater er en smukt udformet version af Eiffeltårnet.

I stueetagen kan man se eksempler fra Francis Ford Coppolas egen samling. Man kan også stadig opleve et par punktnedslag fra hans Oscar-belønnede karriere, men det har de sidste år været vigtigt for Coppola, at Rubicon Estate var et mere eksklusivt sted med fokus på vin og tradition. Tidligere væltede busser fyldt med turister til stedet for at få et glimt af giraffen og en duft af berømmelsen, for Coppola bor selv i et hus, som kan ses bag vinmarkerne. Nu betaler man for at få adgang til vingården, og The Henning Carlsen Collection indgår i alle besøg.

I stueetagens vinbutik kan man købe en plakat med eksempler på apparaterne fra The Henning Carlsen Collection, som må siges at have fundet et perfekt hjem på vingården. I øjeblikket er Henning Carlsens "Flyvske billeder" ved at blive oversat til engelsk, så den også kan købes i forlængelse af udstillingen. Så hvis man er i San Francisco og har mod på et spændende sus af filmhistorien med dansk forankring, er der god grund til at tage en times køretur nordpå til Napa Valley. Vinen og det smukke område er bestemt også et møde værd.

www.rubiconestate.com