Fra korset til kropsbefrielse

KROPSIDEALER. "Den rigtige korsettering er grundlaget. Er den i orden, vil De føle dem veltilpas, og en kjole eller dragt vil sidde endnu bedre," lyder det i kampagnefilmen 'Bliv en ny kvinde' fra 1957. Vi har vist filmen til blogger og kropsaktivist Fie Sommer for at høre, hvordan hun oplever filmens måde at fremstille kvindelighed og kvindekroppen.

"Det er lidt crazy," siger Fie Sommer, men tilføjer at der også i 2019 er meget, kvinder skal leve op til. "I dag handler det stadig om at holde sine bryster på plads og holde kvindekroppen i en form for ramme". Hun oplever, at grundlaget for at være kvinde fx inkluderer at barbere hårene på sin krop og gå i noget bestemt tøj.

Selvom vi er kommet langt, er der stadig mange af de overbevisninger, der lever i os, og som skal brydes

"Jeg har brugt mange år på at prøve at være 'den perfekte kvinde', og korsettering er et godt billede på, hvordan jeg følte det," siger hun. "De gamle filmklip viser, at kvinder i mange år har fået at vide, at man skal være på en bestemt måde for at være okay og kvindelig. Selvom vi er kommet langt, er der stadig mange af de overbevisninger, der lever i os, og som skal brydes."

Filmen 'Bliv en ny kvinde' var end del et reklamefremstød, Magasin du Nord lavede sammen med Femina i 1957. Med sloganet: 'Rigtig korsettering er grundlaget' ville Magasin oplyse kvinderne om vigtigheden af at købe undertøj i den rette størrelse. Igennem en uge var Magasin på Kongens Nytorv dækket med reklameplakaten for 'Bliv en ny kvinde', og stormagasinet tilbød varer inden for tøj, bolig og skønhed, som skulle gøre de danske kvinder til nye kvinder.

Følg os på YouTube

Videoen er lavet til Filminstituttets YouTube-kanal. Se alt vores indhold og abonnér på kanalen her:

Kampagnen blev suppleret med foredrag og opvisninger på Mercur Teatret i København, hvor de fremmødte kvinder kunne lære tips og tricks inden for rengøring, hår, make-up og mode. Femina udkom i samme uge med et blad, som også vejledte i, hvordan man kunne blive en ny kvinde.

Se hele Fie Sommers reaktion på filmen 'Bliv en ny kvinde' i videoen øverst.

'Bliv en ny kvinde' kan ses på Danmark på film.