Fra skuespiller til instruktør

INTERVIEW. "Far til fire", "Blå mænd", "Rejseholdet", "Ørnen". Listen er lang med de spillefilm og TV-serier, Kristian Ibler har spillet med i, og med trettens års brancheerfaring er han nu aktuel som instruktør med kortfilmen "Kustoden", som har premiere på Odense Film Festival den 26. august.

"Nu skal du fandme tage dig sammen og komme i gang med at skrive."

Det var replikken fra Ronnie Fridthjof, producer og CEO for Fridthjof Film, der blev startskuddet på Kristian Iblers skriverier. Det er blevet til en stak manuskripter, der ligger klar i skuffen, hvor "Kustoden" er den første produktion. l kortfilmen er museumsbetjenten Bent gift med Kirsten, som er dødeligt syg. I 35 år har Bent og Kirsten holdt på en stor hemmelighed for deres datter Sirid, men nu synes Kirsten, det er tid til at lægge kortene på bordet. "Kustoden" er en film om generationsforskelle, fortielser og om følelsen af at være hjemme.

Udtaget til Odense Film Festival

"Kustoden" er udtaget til årets Odense Film Festival, der afholdes den 26. august til den 1. september. Kristian Ibler er overrasket over, hvor godt hans første film er blevet modtaget.

"Jeg ved simpelthen ikke hvorfor, den er blevet udtaget. På en måde tænker jeg sgu, at det må være en fejl," siger han beskedent. En beskedenhed, han hurtigt lægger fra sig.

Kristian Ibler synes, "Kustoden" er blevet en film, der er ægte i sit udtryk og ser det som filmens force. Han fortæller om hans evne til at skille skidt fra kanel.

"Jeg mener at kunne se, hvornår noget er ægte. Jeg kan se det i spillet, i billedet og i musikken".

En vigtig evne, Kristian Ibler også har brugt til at finde frem til, hvem han ville arbejde sammen med om filmprojektet. Henning Jensen spiller Bent, som er gift med Kirsten, der spilles af Ghita Nørby. På rollelisten er også Peter Hesse Overgaard og Ida Kromann. Kristian Ibler kender skuespillerne fra tidligere i filmbranchen, hvilket har lettet arbejdet med castingen. Musikken er komponeret af den italienske komponist, Ludovico Einaudi.

"Efter at have set "De urørlige" og "J. Edgar", ringede jeg til Ludovico Einaudi og spurgte, om han ville hjælpe mig. Han svarede "ja"," siger Kristian Ibler om valget af komponist.

"De urørlige" (2011) er instrueret af Eric Toledano og Olivier Nakache, og "J. Edgar" (2011) er instrueret af Clint Eastwood.

Næste film på vej

"Det er godt spottet," svarer Kristian Ibler til spørgsmålet om indhold af selvbiografiske elementer i "Kustoden".

For ham er tematikken i filmen "at finde hjem". Et tema, som også har fyldt meget for Kristian Ibler selv, som er født og opvokset i Danmark, men har kroatisk blod i årerne. Samme tema bliver omdrejningspunktet i hans næste film, som bærer arbejdstitlen "Krigsforbryderen". Filmens manuskript lægger op til en cirka 50 minutter lang novellefilm, og Kristian Ibler afslører, at det bliver en dansk-kroatisk produktion.

"Første udkast af manuskriptet ligger klart, men jeg ved ikke endnu, hvem der skal producere den."

"Krigsforbryderen" er en af fem udvalgte ideer til Odense Film Festivals konkurrence "Pitch Me Baby". Torsdag den 29. august afholdes konkurrencen, og bliver Kristian Ibler vinderen, løber han afsted med et arbejdslegat på 30.000 kr.

Selvom manuskriptet til "Krigsforbryderen" ligger klar, og skrivebordsskuffen er fyldt med andre halvfærdige manuskripter, er Kristian Ibler ikke afvisende overfor nye skuespilroller.

"Kustoden" er produceret af Nina Bisgaard & Kristian Ibler for Ibler Film & SF Film med produktionsstøtte fra Filmværkstedet.

Filmen kan ses på Odense Film Festival fra den 26. august til den 1. september. Se programmet.

For alle københavnere, der synes Odense er lidt langt væk, bliver "Kustoden" også vist i Cinemateket til Filmværkstedets Sneakbar den 6. september. Køb billetter her.