Fra ungdomsfilm til film

INTERVIEW. "Hemmeligheden", om tre søskende, der skjuler deres døde mor, er i øjeblikket på rundtur på europæiske filmfestivaler. Filmens instruktør Morten Køhlert mener ikke, man skal spare på de alvorlige og rørende historier, selvom man fortæller til et ungt publikum. FILMupdate har talt med instruktøren.

I "Hemmeligheden" følger vi de tre søskende Donna, Plet, og Rianne, der en dag finder deres mor død på køkkengulvet. Børnene beslutter at holde dødsfaldet hemmeligt og lægger hende i spisekammeret - for tænk nu hvis søskendeflokken bliver skilt ad. Men det er krævende at holde facaden, når kammerater, kærester, naboen Flejnert og det store samfund hele tiden trænger sig på. Og måske havde deres mor også sine hemmeligheder.

"Det skal være lige så seriøst som livet er" – Morten Køhlert

Morten Køhlert mener ikke, man skal være bange for at tage fat i voksenproblematikker, selvom man har at gøre med et ungt publikum. Det er derimod vigtigt, at velmenende og pædagogiske voksne ikke overbeskytter de unge, der i høj grad vælger at se film og tv for et ældre publikum.

"Der er en masse voksne, der har haft en fantastisk oplevelse med 'Brødrene Løvehjerte', og så vil de gøre alt, hvad de kan for at spare deres børn for den samme oplevelse. Det synes jeg er fuldstændig vanvittigt", fortæller Morten Køhlert.

Hvor alvorligt må det være?
Morten Køhlert vil gerne udforske, hvordan man kan fortælle rørende og alvorlige historier til børn og unge på en troværdig og respektfuld måde. Rørende historier, som ikke kammer over.

"Vi endte med at lave en meget alvorlig historie, som ikke lægger fingrene imellem med, hvor galt det kan gå, før det kommer til at gå godt", fortæller Morten Køhlert.

Han mener derfor også, at man bør forholde sig lige så seriøst til børne- og ungdomsfilm som til voksenfilm. "Vi skal forsøge at fjerne det filter, der hedder, at nu skal vi lave en film for de unge", siger Morten Køhlert. Under optagelserne var det forbudt at forsøge at "tænke som de unge":

"Jeg opfandt det dogme, at det var forbudt at bruge argumentet 'jeg tror, at de unge vil synes...'. Hver gang man brugte det argument, var man dømt ude i en halv time. Det er en sikker vej ud af en forkert bane, hvor man kommer til at tale ned til sit publikum", fortæller han.

Ifølge instruktøren bør skellet mellem ungdoms- og voksenfilm mindskes, så der i stedet bare bliver lavet film. Gode film, som både unge og voksne kan få glæde af at se.

Humor vokser af alvor
Trods den tragiske historie om de tre børn, der står alene tilbage efter deres mors død, er "Hemmeligheden" også en humoristisk film.

"Jo mere alvorlige emner, der er på spil, jo bedre vækstbetingelser har humoren", siger instruktøren. Jo mere man kan spænde følelsesregistret op mellem begejstring, sorg og modgang, jo større en følelsesmæssig oplevelse vil man få", forklarer han.

Morten Køhlert har tidligere arbejdet med at formidle alvorlige temaer til børn og unge, f.eks. i "Ulvepigen Tinke" fra 2002, hvor Tinke står alene tilbage efter sine forældres død. Også i julekalenderen "Absalons hemmelighed" fra 2006 kommer døden tæt på.

"Det skal være lige så seriøst, som livet er. Jo mere skrøbelige, vi bliver opmærksomme på, at vi er, jo bedre bliver vi i stand til at sætte pris på det liv, vi har", forklarer Køhlert. Han mener, at der kan være noget livsbekræftende ved at forholde sig til livets mere alvorlige sider, og at alvor i film giver børn, unge og voksne en god anledning til at tale med hinanden om disse ting.

"Hemmeligheden" på festival
"Hemmeligheden" fik premiere på Buster Filmfestival i september. Filmen blev tidligere i år vist på Kristiansand International Children's Film Festival og deltog også på Schlingel filmfestival i Chemnitz, hvor den vandt en ECFA Award. Juryen beskrev filmen som ekstremt rørende, og som en film der med enkle rammer fortæller en dybfølt og humoristisk historie om en ung families sorg.

Filmen har også været en tur på CineKid i Amsterdam, og i denne uge bliver den vist på Nordische Filmtage i Lübeck i en kategori med film for det unge publikum.

Igor Svideniouk Egholm, Nanna Finding Koppel og Marta Holm spiller de tre søskende. Desuden medvirker Bjarne Henriksen, Claus Riis Østergaard og Keld Heick.

"Hemmeligheden" er produceret af Morten Kaufmann for TOOLBOX FILM med støtte fra Det Danske Filminstitut ved filmkonsulent Dorte Høeg Brask, i samarbejde med TV 2 Danmark. Filmen er koproduceret med Filmfyn, SF Film A/S, TV 2 Norge, Howalt Productions ApS og Køhlert & Co. og FilmFyn.

Filmen er både lavet som en tv-serie på fire afsnit og som en spillefilm. Filmen kan lejes hos YouSee.

Trailer