"Freak out" med fri kærlighed

PREMIERE. Hvis du tror, hippierne opfandt fri kærlighed og kollektiv, så tro om igen. Nu kan du blive klogere på et stykke glemt historie med dokumentarfilmen "Freak Out", som du kan se i Filmcentralen.

I starten af det 20. århundrede brød en gruppe radikale tænkere ud af det almindelige samfund, købte et lille stykke land på toppen af et schweizisk bjerg og satte sig for at ændre verden.

På toppen af Monte Verità (Sandhedens bjerg), lang tid før hippie-bevægelsen overhovedet havde lært at gå, spurgte unge mænd og kvinder sig selv: Hvordan vil jeg leve mit liv? Ud af det spørgsmål voksede idéer om feminisme, veganisme, fri kærlighed og nøgenhed.

Store tænkere som Freud, Jung og Lenin besøgte flere gange den lille koloni på bjerget. Otto Gross, én af de centrale karakterer i bevægelsens historie, blev retsforfulgt og fængslet – en hændelse, der efter sigende inspirerede Franz Kafka til at skrive "Processen".

  

Mens billedsiden strør om sig med gamle arkivfotos, animationer af disse og genindspillede scener, er filmens lydspor fortalt fra et af de originale fem medlemmer Ida Hoffmans synvinkel. Resultatet er en original og humoristisk fortælling om en kulturel revolution, der gik i glemmebogen.

Journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen har sagt om filmen: "'Freak Out' er afsindigt flot og originalt lavet og efter min mening en helt nyskabende dokumentarfilm. Samtidig er jeg fascineret af, at der 70 år før 'Summer of Love' fandtes et oprør, som på så forbløffende mange punkter ligner hippiernes."

"Freak Out" er koproduceret af Signe Byrge Sørensen for Final Cut for Real med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut. 

"Freak Out" kan ses på Filmcentralen.
Den fik premiere på DR K den 28. september