Fremtidens tegnefilmskabere

Den 29. januar i år fik 25 elever fra The Animation Workshop i Viborg overrakt deres bachelorbevis. Onsdag den 3. og torsdag den 4. marts viser de deres afgangsfilm i Cinemateket.

Tredje generation af animatorer på Bachelor of Arts fra Animationsskolen i Viborg afsluttede i januar deres uddannelse med visningen af deres afgangsfilm for venner og familie. I den første uge af marts har Animationsskolen lejet Asta Bio i Cinemateket til to ekstra visninger for offentligheden og branchen.

Afgangsfilmen er den endelige prøve på elevernes evner som animatorer og hvad de har lært på de 3½ år de har tilbragt i Viborg, inden de skal ud til virkelighedens tegnestuer og freelanceprojekter. Når man ser afgangsfilmene fra de 25 nye animatorer, kan man tænke på, at det hele tog sin begyndelse i en lille provinsby i Midtjylland.

De nyuddannede animatorer arbejdede fordelt på otte filmprojekter i cirka 7-8 måneder, og det er der kommet otte meget forskellige film ud af. Nogle har lagt meget vægt på det kunstneriske udtryk, andre har arbejdet med stop motion og så er der dem der har holdt sig til 2D-animation, som de fleste almindelige mennesker nok kender bedst. 

"Hvis du skal udvikle dine kompetencer som animator, så skal der en masse praktisk arbejde til. Man bliver bedre jo mere man arbejder". - Elianna Morningstar Hansen

Hverdag i Viborg

De nye animatorer har tilbragt mange timer med at dygtiggøre sig i de gamle kasernebygninger i Viborg, hvor Animationsskolen ligger. "Jeg synes, at hverdagen på skolen var meget lærerig. Særligt på grund af den store variation af undervisere, der alle selv er fra branchen, og som kunne give meget forskellige svar på de samme spørgsmål," fortæller bachelor Peter Lopes. 

Det dynamiske samarbejde med brachen og andre uddannelsesinstitutioner har betydet meget. De studerende samarbejdede i starten af 2008 med DADIU (The Danish Academy for Digital Interactive Entertainment) i København på projekter, hvor de animerede computerspil.

Anden gang de drog til København, samarbejdede de med studerende på animationsinstruktørlinjen på Filmskolen på instruktørernes midtvejsfilm. Elianna Morningstar Hansen mener, at det har været vigtigt at deltage i projekter udenfor animationsskolen - "Hvis du skal udvikle dine kompetencer som animator, så skal der en masse praktisk arbejde til. Man bliver bedre jo mere man arbejder".

Conceprt Art_Elianna
Concept Art Board fra "The Fox Sisters".

Fakta

The Animation Workshop

Adresse: Kasernevej 5
               8800 Viborg
Telefon: +45 8755 4900
Fax:       +45 8755 4901
Mail: info@animwork.dk
Hjemmeside: www.animwork.dk

The Animation Academy, som i daglig tale refereres til som Animationsskolen, blev åbnet i 1989 og har siden udviklet sine tilbud. I 2003 blev uddannelsen i Bachelor of Arts anerkendt af undervisningsministeriet og afgangsklassen fra i år er derfor kun den tredje generation af animatorer.

Skolen håber i fremtiden, at kunne tilbyde en overbygning inden for konceptudvikling og en inden for storytelling. 


Se indslag om skolen og dens studerende på Viborg-TV

Oversigt over de otte afgangsfilm

• Lumberjack / Sarah Theil Nielsen, Laura Büchert Schjødt, Per Klausen og Louise Bergholt Sørensen

• Dinorider / Peter Lopes

• Vegeterrible /  Benjamin Nielsen og Henrik Sønniksen

• They Came from Beyond the Sun / Steffan Nielsen, Rokur Heinesen, Rosanna Synek og Ronnie Vilhelmsen

• The Fox Sisters / Elianna Morningstar Hansen og Stine Svensson

• Out of the Forrest / Katrine Kiilerich, Frederik Villumsen og Tobias Gundorff Boesen

• Elk Hair Caddis / Alice Holme, Anders Brogaard Jepsen, Magnus Igland Møller og Peter Smith

• Stop Motherfucker / Angel Aguirregomozcorta, Tonni Kristensen, Thomas Huusmann, Esben Madvig og Jan Rybka


 

Den virkelige verden

Den obligatoriske praktik gav de studerende mulighed for at tage til udlandet, hvilket flere valgte at gøre. Elianna Morningstar Hansen tog til Toronto og besøgte velrnnomerede Chuck Gammage Animation, mens en større gruppe inklusive Henrik Sønniksen og Benjamin Nielsen tog til Bangkok og var i praktik på en produktion med en tidligere underviser hos The Monk Studio. "Praktikken lærte mig, hvordan det er, at have en bestemt rolle som animator og være del af en større produktion", fortæller Henrik. Han tilføjer, at han nok har fået mest erfaring ud af sin afgangsfilm. "Her var det kun Benjamin og jeg, der stod til ansvar for hvad der skulle laves, så hvis en af os ikke lavede vores del af arbejdet ville det komme til at hænge på den anden."

Out of a forrest
Character Design fra "Out of A Forrest".

Velkommen i Cinemateket

Når de otte afgangsfilm bliver vist for første gang i København onsdag den 3. marts, kan Elianna mere stedkendt sætte sig til rette i Asta Bio. "Jeg er lige startet i virksomhedspraktik her i Filmhuset hos Filmværkstedet," fortæller hun. "Det har været rigtig dejligt at stå op til et rigtigt arbejde. Jeg overvejer dog også senere at bygge videre på min uddannelse, måske med en master i Production Design på Designskolen."

De otte afgangsfilm bliver vist den 3. marts kl. 17.00 for offentligheden og den 4. kl. 17.30 fortrinsvis for branchen og tidligere studerende. Filmene bliver begge dage introduceret af Tobias Gundorff, der også blev bachelor i år ("Out of A Forrest"). Der bliver derudover vist to kortfilm fra Open Workshop, som hører under Animationsværkstedet.

Hvis man er interesseret i at se, hvad de 25 bachelorer har frembragt, kan man kontakte Helga Larsen på helga@animwork.dk - billetterne er gratis.