Fremtidsvision og kreativ ungdom i Norddok

STØTTE. Norddoks faglige redaktion har indstillet tre dokumentarfilm til produktionsstøtte. Formålet med Norddok-puljen er at styrke kendskabet til og fællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.

Norddoks faglige redaktion modtog i alt 39 ansøgninger om udviklingsstøtte. Seks af projekterne fik udviklingsstøtte, og nu har redaktionen bevilget produktionsstøtte til tre film:

Om norddok

Norddok er en pulje på 10 mio. kr., som går til dokumentarfilm og tv-produktioner om Grønland, Færøerne og Danmark. Puljen er i 2019 baseret på en bevilling på 8 mio. kr. på finansloven og yderligere 2 mio. kr. fra overskydende licensmidler. Formålet er at udbrede viden om rigsfællesskabet.

Siunissaq – det sidste menneske

Filmen er en poetisk fremtidsgyser om vores tidsalder fortalt af unge, forskere, kunstnere, skuespillere og forfattere. Filmen forholder sig til livets opståen, vandet, der stiger – og til den menneskelige civilisation set fra Grønland. Fortællingen er en hyldest til livet lige nu, og den befinder sig i spændingsfeltet mellem to poler: livets begyndelse og undergang.

Ivalo Frank instruerer filmen, der produceres af Kran Film Collective i Danmark i koproduktion med Ujâvaaq Pictures i Grønland.

I 'Heartist' møder vi den færøske kunstner Sigrun Gunnarsdóttir. Foto: Rógviper / Kykmyndir

Heartist

'Heartist' er en æstetisk dokumentarfilm, som undersøger kunstens nødvendighed og den svære balance mellem kunstnerisk virke og familieliv. Den farverige kunstner Sigrun Gunnarsdóttir har fået en udfordrende opgave med at skabe helbredende kunst til en ny hospitalsbygning på Færøerne. Undervejs i projektet reflekterer hun over livet og døden, og hvad det har påvirket hendes kunst. 

Marianna Mørkøre og Beinta á Torkilsheyggi instruerer filmen, der produceres af Rógviper i koproduktion med Kykmyndir på Færøerne.

Pigen og Sølvdrengen 

Filmen handler om Trygvi Danielsen, der er en upcoming hiphop-kunstner og lyriker fra Færøerne. Hele sit liv har han kæmpet med angst. Derfor har han opfundet alter egoet Sølvdrengen, der er fuld af selvtillid, når han optræder. Men han ønsker at være en ægte udgave af sig selv og kæmper for at forene sine to personligheder. Hans nærmeste venner – en gruppe af kreative og eksperimenterende unge – kommer ham til hjælp. 

Cecilie Debell og Maria Guldbrandsø Tórgarð instruerer filmen, og den produceres af Made in Copenhagen 2 i Danmark i koproduktion med Kykmyndir på Færøerne.

Trygvi Danielsen aka Sølvdrengen er en upcoming hiphop-kunstner og lyriker fra Færøerne. Foto: Made in Copenhagen 2 / Kykmyndir

Produktion på højt niveau

Norddoks redaktion består af Kuupik Kleist (Grønland), Peter Olsen (Grønland), Tina Wagner Sørensen (Færøerne), Jóhan Martin Christiansen (Færøerne) og Anita Reher (Danmark).

“Norddok-initivativet har for første gang gjort det muligt at producere lokalt på Færøerne og Grønland på et niveau, der kan sidestilles med resten af Norden,” siger Tina Wagner Sørensen. “Det har tidligere været vanskeligt. Grønland og Færøerne løfter selv kulturforpligtelserne – men uden at have den samme økonomi på det visuelle område som de øvrige nordiske lande. 

For mere info kontakt

Søren Tarp
Producer
Tlf. +45 5099 8422
soerent@dfi.dk

De tre projekter, der er blevet godkendt til produktionsstøtte i Norddok, får nu en mulighed for at producere på samme niveau som resten af Norden. Det betyder, at produktionen kan gå fra et 'one woman band' til et hold af professionelle. Og det er det, der skal til for at udvikle vores filmbranche nationalt og internationalt og udfolde vores fortællinger, tanker, særprægede landskaber og traditioner. Derfor vil vi også arbejde på, at Norddok fortsætter. Vi håber, den kan udvides med Nordfik til fiktionsfilm,” siger Tina Wagner Sørensen.