Fuck Reality Shows - Show Us Reality!

Sådan lyder opfordringen på politiken.dk, hvor DOXWISE II - en dokumentarserie for unge - nu går ind i sin niende og sidste uge. Undervejs har fire unge mennesker budt inden for i deres hverdag og delt deres bekymringer og inderste tanker med publikum. De såkaldte webepisodes er instrueret af Christian Sønderby Jepsen med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Omtrent 100.000 danskere har de seneste knap ti uger fulgt fire unge i alderen 18 til 21 år, som hver især stod foran en dannelsesrejse, da projektet startede i slutningen af april.

Den politiske aktive Khadije ville søge tilbage til sine libanesiske rødder og møde sin far for første gang, siden han for ti år siden kidnappede hende og hendes søskende. Lesbiske Louisa, skulle arrangere sit livs fest og samtidig vænne sig til en hverdag uden kæresten. Woody stod foran at skulle slås i et af verdens mest farlige områder uden at have sin families støtte. Og pladesmedelærlingen Elton skulle løsrive sig fra sine forældre – for hvis han ikke flyttede hjemmefra frivilligt, ville de smide ham ud af barndomshjemmet i Vestjylland.

Fakta: DOXWISE

  • I løbet af snart 10 ugers DOXWISE har fire unge i alderen 18 til 21 år optaget deres hverdag, bekymringer og inderste tanker på video og sendt båndene til dokumentarinstruktør Christian Sønderby Jepsen. Han har haft ansvar for at udvælge og redigere deltagernes bånd, men har ikke haft indflydelse på, hvad de har filmet.
  • De mange 'webisodes' er dagligt blevet vist på politiken.dk. Omkring 100.000 har fulgt med i serien.
  • Publikum har haft mulighed for at kommentere på filmene og gå i dialog med de fire udvalgte unge om både indhold og de problemstillinger, filmene tager op.
  • Det er anden gang produktionsselskabet Copenhagen Bombay gennemfører DOXWISE med støtte fra Det Danske Filminstitut. Serien blev til på et initiativ af Filmværkstedet.
  • Instruktør Michael Noer stod bag første udgave af DOXWISE, der blev distribueret via MySpace.

En katalysator

De fire hovedpersoner, der alle blev udstyret med et kamera, er omhyggeligt castet; instruktøren fortæller:

"I castingen var det vigtigt for os at finde fire unge, som kunne fortælle en historie og opnå en form for forløsning efter de ti uger. Det er ikke spændende bare at høre om, at folk har fået havregrød til morgenmad. Så vi fandt nogle, som var på vej i hver deres retning og havde nogle mål af forskellige arter," fortæller Christian Sønderby Jepsen, der sidste år modtog Politikens Publikumspris ved CPH:DOX sidste år for dokumentaren "Side om side", som også blev vist på dette års Hot Docs-festival i Toronto.

DOXWISE har hjulpet de unge deltagere med at opnå deres mål, tilføjer han. "DOXWISE har været en form for katalysator for dem. Når man kan se sig selv tale om, hvad det er, man vil opnå, så føler man sig også forpligtet til at hoppe op på hesten og få gjort noget ved det.

Billede af instruktør Christian Sønderby
Christian Sønderby. Foto: Copenghagen Bombay

Helt ind i intimsfæren

For Christian Sønderby Jepsen selv har Doxwise også været en slags dannelsesrejse, der blandt andet har lært ham at arbejde hurtigt og stole på sin første indskydelse. Igennem hele forløbet har han haft ansvaret for at redigere deltagernes videodagbøger ned til små film uden at have nogen som helst indflydelse på, hvad de har valgt at filme.

"Jeg skulle lige vænne mig til, at det hele var så meget ude af kontrol. Vi havde kun det, der var på båndet. Nogle gange gik nogle vigtige situationer tabt, fordi kameraet ikke havde været tændt lige i det øjeblik," husker han.

Visse situationer er dog også opstået, netop fordi optagelserne har været overladt til deltagerne selv. Som da Khadije og hendes bror spiller op til hinanden, og broren ruller sig ud foran kameraet som en anden komiker.

"Sådan ville han aldrig have opført sig, hvis det var mig, der havde holdt kameraet. Men når de selv styrer det, bliver det hurtigt en del af både deres og deres omgangskreds' liv – det er ikke længere et fremmedlegeme," siger Christian Sønderby Jepsen og tilføjer, at det netop er her, DOXWISE's styrke ligger.

"Man kommer virkelig med helt ind i intimsfæren. DOXWISE er et lille spionkamera i folks hverdag, og som seer får du en bid af virkeligheden, som du ellers ikke ville få."

Besøg seriens website doxwise.dk.