Fucking tøs

FILMVÆRKSTEDET. Kira Richards Hansen debuterer som instruktør med kortfilmen "Fucking tøs", som får premiere på Workshop Festival den 5. oktober. Instruktøren fortæller her om sit ungdomsdrama, der handler om identitetsskabelse i grænselandet mellem at være barn og voksen. 

"Fucking tøs" er en coming of age historie om den 12-årige drengepige Alex, som har svært ved at forholde sig til at være pige. Hun har opbygget sit eget drengeunivers, hvor hun maler graffiti, drikker sig fuld og strejfer rundt med sine venner. Aggressivt kæmper hun for at holde sine følelser og spirende seksualitet fra livet.

"Det var virkelig spændende og givtigt at arbejde sammen med de helt unge skuespillere. De var meget modige og til stede med en helt særlig intensitet."

Historien udspiller sig om natten, og den visuelle stil er mørk og dyster, hvor musikken pumper og tonen er hård. Det er ifølge Kira Richards Hansen med til at etablere de stemninger og atmosfærer, som reflekterer Alex' indre verden.

Filmværkstedet

Filmværkstedet støtter både større og mindre filmproduktion, med dét hovedformål at fremme eksperimenterende filmkunst og talentudvikling. Støtte gives primært i form af adgang til professionelt produktionsudstyr, tilskud til basale produktionsomkostninger og konsulenthjælp. Sekundært ydes støtte til talentudvikling gennem seminarer, workshops og rådgivning.

Filmværkstedet er hovedsageligt rettet mod unge mennesker, der har potentiale til at etablere en professionel filmkarriere. Værkstedet har et stort netværk og kan give inspiration og vejledning.

Filmværkstedet støtter årligt ca. 50 produktioner - både dokumentar, fiktion, novelle- og i sjældne tilfælde også spillefilm. Fire gange om året kan du søge støtte fra værkstedet ved indsendelse af ansøgning.

Deadline for næste ansøgningsrunde er torsdag den 1. november kl.12.00.

Læs mere om Filmværkstedet.

"Jeg havde lyst til at lave et stemningsbillede, og et portræt af hvordan det er at være ung. Filmen handler om at være ung og strejfe rundt uden planer. Der er ingen begrænsninger, og der er en følelse af, at alt er muligt, alt ligger åbent. Det forsøgte vi at underbygge i selve formsproget med åbne billeder, der alle indeholder mørke dragende områder, hvor man ikke kan se, hvad der ligger forude. I mørket truer skyggesiderne, det destruktive, det magiske og det udefinerbare." siger instruktøren og tilføjer:

"Det interessante ved historien for mig er det, der sker mellem hovedpersonen Alex og hendes bedste ven Frederik. Alex begynder at have følelser, hun ikke kan håndtere, fordi de truer med at ændre hendes verden og hendes status i drengegruppen. Hun kæmper imod sine følelser og bliver mere og mere ekstrem i sine handlinger. Jeg ville gerne skabe et visuelt univers, som indfanger de ambivalente følelser, der findes i Alex - både de skrøbelige sårbare og de agressive voldsomme."

Det gode samarbejde er drivkraften

Kira Richards Hansen er allerede i gang med sit næste projekt, hvor hun genoptager samarbejdet med flere af de unge skuespillere fra "Fucking tøs".

"Det var virkelig spændende og givtigt at arbejde sammen med de helt unge skuespillere. De var meget modige og til stede med en helt særlig intensitet. Det var vigtigt for mig, at de kunne føle sig trygge under optagelserne, så vi brugte meget tid på at nå derhen, inden vi gik i gang. Deres naturlighed og tryghed overfor hinanden skinner igennem i filmen, og jeg ser rigtig meget potentiale i dem, som jeg ønsker at arbejde videre med."

Det er Kira Richards Hansens debutfilm, og hun glæder sig over de positive tilbagemeldinger og det gode samarbejde med folk i branchen.

"Der havde ikke været en film, hvis det ikke havde været for Filmværkstedet. Jeg er meget taknemmelig over for alle dem, der har troet på og støttet op omkring projektet. Også Malk de Koijn som lod os bruge sin musik i filmen. Som tak har vi lavet en musikvideo med fra-klip fra filmen for dem. Det er fantastisk, at man i miljøet hjælper hinanden på kryds og tværs."

Snart at se på Filmstriben

Undervisningskonsulent på Det Danske Filminstitut, Martin Brandt-Pedersen, og filmkonsulent Klara Grunning-Harris har udvalgt "Fucking tøs" som en af de film, der skal på Filmstriben i løbet af efteråret.

Martin Brandt-Pedersen vurderer, at "Fucking tøs" vil egne sig godt som undervisningsmateriale:

"'Fucking tøs' er original og medrivende, og den vil kunne fange sin målgruppe. Den egner sig godt til både filmfaglig analyse og tematisk arbejde, så jeg forventer, at filmen kan få et godt og langt liv i undervisningen."

Også Klara Grunning-Harris roser instruktørens debutfilm:

"Denne film viser præcis kompleksiteten i det, piger beskæftiger sig med i ungdomsårene, hvor venskab er det vigtigste, selvom forestillingen om den ægte kærlighed konstant er til stede. Den inspirerer til indre styrke og minder om, at uanset om du er en ung pige, der er cool nok til at hænge ud med drengene, er du stadig altid 'pigen' og må følge andre regler og grænser."

Pelle Folmer har produceret med støtte fra Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut.

"Fucking tøs" bliver vist sammen med otte andre film, når Filmværkstedet afholder sit premierearrangement Workshop Festival den 5. oktober. Arrangementet er gratis, og billetter kan bestilles på 3374 3412 eller dfi.dk.

Læs mere om Workshop Festival.