Funk i fløjten – Cinemateket får fint jazz-besøg

"Yael Acher is a flutist who isn't about faking the funk." Sådan skrev Time Out i New York om jazz-fløjtenisten Yael Acher. Tirsdag den 6. oktober kl. 19.00 besøger hun Cinemateket, hvor hun akkompagnerer stumfilms-forestillingen "Fra Piazza del Popolo".

Yael i Cinemateket

Den 6. oktober kl. 19.00 vil Yael Acher akkompagnere stumfilmen "Fra Piazza del Popolo" instrueret af danske A.W. Sandberg i 1925 – en historie om to generationers fejder og forelskelser, som de udspiller sig i både Rom og Danmark.

Filmen rummer banebrydende effekter for sin tid og giver et fornemt indblik i scenograf Carlo Jacobsens sans for detaljer. Før filmen fortæller historiker Svend Jørgen Jensen om Carlo Jacobsens liv og levned.

Ind i en drømmeverden

”Stumfilmen kan efter min mening være med til at åbne dørene til vores underbevidsthed, til drømmeverdenen. Man kan sammenligne det med at lytte til en ældre, ridset LP med Charlie Parker eller Pablo Casals,” siger Yael Acher. ”Den tekniske rustenhed ødelægger ikke energien og genialiteten – tværtimod. Det er meget mere dragende og bevægende end nymodens BluRay-teknologi eller 3D-film.”

”Plottet [i "Fra Piazza del Popolo"] er fyldt med humor – selvom den handler om kærlighed og menneskelig dårskab – og det giver mig frihed som komponist til at lege med alskens forskellige stilarter.”

Yael Acher lover både drømmende fløjter og romantiske samplinger, kontrasteret med ritualistisk musik og funky grooves.

Globetrotter og multikunstner

Israelske Yael Acher er ikke bange for at eksperimentere. Hun står sjældent stille i længere tid ad gangen, hvilket hendes musikalske legesyge tydeligt beviser. Fra klassisk musik over funk til progressiv electro og instrumental-jazz.

Hendes lyst til at eksperimentere har ført til mange interessante samarbejder. Hun har optrådt med moderne dansere som Kim Itoh (Japan) og Ellis Wood (USA), hvor hun har komponeret musik, der er nøje afstemt de elegante bevægelser. Med besøget i Cinemateket kaster hun sig over et nyt medie.

Hør smagsprøver på Yael Achers musik: www.modianomusic.net

Læs mere og billetbestilling

Yael Acher foto
Tags: jazz Stumfilm