Genz som dansk Coen-bror

Henrik Ruben Genz' succesfilmen "Frygtelig lykkelig" lanceres i USA som Coen-agtig.

At Henrik Ruben Genz skulle være Danmarks svar på Joel og Ethan Coen er måske ikke så åbenlyst for alle. Men hans prisvindende film "Frygtelig lykkelig" leder alligevel tankerne hen på det amerikanske brødrepar. Det udnyttes før premieren i USA, hvor filmen lanceret som Coen-agtig under titlen "Terribly Happy".

Filmen om københavner-betjenten Robert, der efter en lille episode med en pistol, en skræmt hustru og et nervesammenbrud, sendes til en lille flække i Jylland som landbetjent, får premiere i blandt andet New York og Los Angeles i begyndelsen af februar.

frygteliglykkeligDen originale danske plakat samt den amerikanske version og dens mulige inspirationskilde.

Ingen underspillet charme

"Frygtelig lykkelig", der er skabt på baggrund af Erling Jepsens roman af samme navn, er en på mange måder barsk film, men få vil nok kalde den for en actionfilm. Hvor den danske plakat til filmen viser den makabre handling på en raffineret måde, tages der andre midler i brug til det amerikanske marked. Her er ingen underspillet charme, og plakaten får i stedet for "Terribly Happy" til at ligne en rendyrket actionfilm.

Filmen sælges til publikum som Coen-agtig på linje med deres film "Blood Simple" og "No Country For Old Men", men det er en anden blod-glad instruktør, der tilsyneladende er hentet inspiration hos til plakaten til "Terribly Happy" - nemlig Tarantino, og plakaten til hans film "From Dusk Till Dawn".

Det er selskabet Oscilloscope Laboratories, som ejes af Beastie Boys frontmanden Adam Yaunch, der lancerer "Terribly Happy" i USA, og "Frygtelig Lykkelig" er ikke den eneste danske prisvinder selskabet har købt de amerikanske distributionsrettighederne til. Også Anders Østergaards dokumentarfilm "Burma VJ" er i hus hos Oscilloscope Laboratories.

Amerikansk version i støbeskeen

Imens amerikanerne snart kan læne sig tilbage i biografsædet og se Jakob Cedergren, som landbetjent i gummistøvler i den danske udgave af "Frygtelig lykkelig", arbejder Henrik Ruben Genz i øjeblikket på at lave en amerikansk version af filmen. Sammen med manuskriptforfatteren Howard A. Rodman er udviklingsarbejdet til et amerikansk manuskript allerede i støbeskeen. Om Henrik Ruben Genz selv sætter sig i instruktørstolen er dog endnu uvist.