Ghita Nørby i Michael Noer-film

PRODUKTIONSSTØTTE. Om godt en måned begynder Michael Noer på optagelserne til spillefilmen "Nøgle hus spejl" med Ghita Nørby i hovedrollen. Det Danske Filminstitut har støttet.

"Nøgle hus spejl" er arbejdstitlen på Michael Noers næste filmprojekt. Det er en kærlighedsfilm, der indspilles på et eksisterende plejehjem. Michael Noer har, som det kan ses i filmene "R" og "Nordvest", sat i sit særlige præg på nyere dansk film med en dokumentarisk tilgang til det at lave spillefilm, og han har hovedsageligt arbejdet med nye, unge og uprøvede talenter. Denne gang instruerer han dog to af Skandinaviens mest erfarne skuespillere, den 79-årige Ghita Nørby og 80-årige Sven Wollter, i altdominerende hovedroller.

"Skal man arbejde med en stærk og indsigtsfuld kvinde, kan jeg ikke komme i tanke om nogen bedre end Ghita. Hun har været med til at åbne min nysgerrighed for, hvad der rører sig af tanker og følelser i kvinder tæt på de 80."

Ghita Nørby spiller Lily, der er flyttet på plejehjem med sin syge mand, Max. Efter et langt liv sammen må hun overlade ansvaret for plejen af Max til det professionelle plejepersonale. 'Piloten', en charmerende, ældre mand, flytter ind i lejligheden overfor, og Lily bliver forelsket og oplever for første gang en kærlighed og lidenskab, hun har savnet i sit ægteskab. Men hverken omgivelserne eller Lilys familie deler hendes begejstring for det nye bekendtskab.

Sven Wollter er en af Sveriges mest markante skuespillere med et stort antal film og tv-produktioner bag sig. Han spillede blandt andet rollen som Martin i Bille Augusts "En Sang for Martin". Wollter og Ghita Nørby har dog ikke tidligere spillet sammen.

Autentiske personer i autentiske omgivelser

"Jeg har til hensigt at fastholde den stil og energi, som kendetegner mine tidligere film. Min tilgang til denne film er ganske som mit arbejde med både 'R' og 'Nordvest' – alt forbliver intakt," fortæller Michael Noer.

"Det interesserer mig at undersøge miljøer, som er underlagt en masse logiske og ulogiske regler og rutiner, hvor mennesker arbejder og slår sig ned. Hvad enten det foregår i en fængselscelle, i et gademiljø eller på et plejehjem, så etablerer mennesker sig og får det maksimale ud af deres omgivelser. Det er også tilfældet i denne film, hvor jeg forsøger at skildre miljøet, beboerne, personalet og de pårørende så autentisk som overhovedet muligt. Derfor arbejder jeg med samme metode som i mine øvrige film, hvilket betyder, at vi optager i autentiske omgivelser med autentiske medvirkende, hvilket vil sige på et eksisterende plejehjem med beboere og ansatte i mange af de bærende roller."

"Den mest markante forskel sammenlignet med mine tidligere film er, at jeg denne gang ændrer perspektiv og for første gang beskæftiger mig med et univers og en historie, som er drevet af stærke og markante kvinder. Og her står Ghita Nørby for mig som en enestående og modig person, som jeg glæder mig til at arbejde med. Skal man arbejde med en stærk og indsigtsfuld kvinde, kan jeg ikke komme i tanke om nogen bedre end Ghita. Hun har været med til at åbne min nysgerrighed for, hvad der rører sig af tanker og følelser i kvinder tæt på de 80. Hvordan bider man fra sig, hvordan elsker man, og hvilke drømme drømmer man, når man både har en vilje og overskud til at leve livet og på samme tid ved, at man har taget hul på sit livs sidste kapitel?"

Anders Frithiof August har skrevet manuskript til "Nøgle hus spejl" baseret på en historie af Michael Noer. Tomas Radoor og René Ezra producerer for Nordisk Film. Magnus Nordenhof Jønck er fotograf, Adam Nielsen klipper, og Rie Lykke er scenograf. Det Danske Filminstitut har givet produktionsstøtte på 7,5 mio. kr. ved konsulent Steen Bille, og DR TV har støttet. Optagelserne begynder ved udgangen af april, og der er forventet premiere i 2015.