Glade instruktører i Cannes

Overvældelsen var stor hos Janus Metz og Daniel Joseph Borgman, da de torsdag aften modtog de to hovedpriser i Semaine de la Critique i Cannes. FILMupdate har talt med instruktørerne dagen derpå.

For begge instruktører var det en meget positiv overraskelse, at de vandt hovedpriserne i Semaine de la Critique. Janus Metz vandt en Grand Prix for dokumentaren "Armadillo", mens Daniel Joseph Borgman vandt for sin kortfilm "Berik".

Surrealistisk på den røde løber

Janus Metz fornemmede dog, at "Armadillo" ikke var uden chancer, blandt andet fordi det var første gang, en dokumentarfilm konkurrerede i Semaine de la Critique.

"Jeg så hele tiden vores film som en "dark horse", det sorte får i flokken, fordi den adskiller sig så meget fra de andre film. Det er en dokumentarfilm, og den er meget voldsom, så jeg følte, at vi havde en chance for at overraske."

Kritikerprisen afgøres ved en afstemning blandt alle filmjournalisterne i Cannes. På en skala fra 1 til 5 scorede "Armadillo" 4,2.

Janus Metz ser selv "Armadillo" som en film, der længe har manglet. "Filmen giver et portræt af krigen i Afghanistan, som der har været brug for. Den giver et filmisk portræt af krigen. Prisen skaber kæmpe international bevågenhed med en endnu større interesse fra de udenlandske distributører. Der var allerede stor interesse fra køberne inden. Med en pris i Cannes bliver der kun mere fokus på filmen og konflikten i Afghanistan".

Og det har været nærmest surrealistisk at være på den røde løber efter at have brugt et halvt år i Helmand.

"Det er helt bizart at stå i Cannes nu. Der kan vel næppe være nogen større kontrast. Den ene dag står man på en mark i Helmand med en bonde, der har mistet alt, da hans gård er blevet sprængt i småstykker, og den næste dag er man omgivet af Cannes' luksus, lystyachter, privathelikoptere og endda en ubåd. Det udstiller virkeligt, hvor skæv en verden vi lever i."

"Armadillo" kan ses i 45 biografer fra torsdag den 27. maj.

Berik-med-bold_450 "Berik". Framegrab

Pris giver stor interesse

Instruktøren af "Berik", Daniel Joseph Borgman, havde selv forudset en anden vinder i kortfilmkategorien.

"Det er for vildt. Der var 4-5 andre kortfilm, der var virkeligt gode. Jeg havde selv tippet på en anden vinder, så det var en meget, meget positiv overraskelse."

Ud over et stort skulderklap hjælper prisen også med at give "Berik" bedre muligheder for at komme ud i verden. "Når en film bliver godt modtaget i Cannes, giver det naturligvis interesse hos andre festivaler. Og med prisen følger også en tv-visning på Canal+, som bliver set af rigtigt mange."

Borgman er ved at færdiggøre manuskriptet til sin første spillefilm, der hedder "The Weight of Elephants". Instruktøren er dog meget i tvivl, om prisen hjælper ham med at realisere sin film. "Der skal hårdt arbejde til, for at det bliver et godt manuskript. Selvfølgelig giver det noget positiv opmærksomhed med prisen, og vi har haft nogle gode møder hernede." Filmen skal efter planen optages i New Zealand i sommeren 2011.

Se også: