God start for Lone Scherfigs One Day

INTERNATIONALT. "Vellykket" og "rørende" kalder to af de toneangivende brancheblade Lone Scherfigs filmatisering af David Nicholls' populære roman "One Day". Filmen har verdenspremiere i USA den 19. august.

Valget af amerikanske Anne Hathaway som den meget britiske Emma skabte allerede overskrifter, da Lone Scherfig startede optagelser på filmatiseringen af David Nicholls' bestseller-roman "One Day", der på dansk udkom med titlen "Samme dag næste år".

"Den danske instruktør er på vej til at blive en af de fornemmeste fortolkere af britisk kultur." The Hollywood Reporter

Nu er den klar, filmen om Emma og Dexter, hvis liv og venskab vi følger over 20 år på præcis samme dag hvert år, den 15. juli. Og både Anne Hathaway og Lone Scherfig er sluppet vældig godt fra det, mener de to store brancheblade The Hollywood Reporter og Screen.

Lidt trylleri

The Hollywood Reporter mener endda, at Lone Scherfig har tryllet lidt med historien, som også i filmversionen er skrevet af David Nicholls.

"Nogen har givet ham nogle killer noter – Scherfig? – for han har klart forbedret historien fra sin roman," skriver bladet, der mener, at filmen har gjort de to figurer langt mere sympatiske og mindre forkomne i det langstrakte forhold, som skildres over tyve år.

En svær struktur, som Scherfig ikke desto mindre har formået at orkestrere sådan, at "hver at de korte episoder flyder organisk sammen, så det føles som en helhed snarere end usammenhængende bidder med kostumeskift," skriver The Hollywood Reporter, der kalder filmen en stærk historie om venskab og kærlighed i stor kontrast til Hollywoods sædvanlige metervare-romantik.

Accent i hus 

Screen kalder "One Day" en "ærlig og rørende filmatisering" om to mennesker, der "bringer det bedste frem i hinanden."

Også Screen påpeger, hvordan Lone Scherfig er i stand til at jonglere med historiens særlige struktur. "Tilbageholdenhed er nøgleordet, når instruktøren skal vise, at årene går. Der er ingen outrerede frisurer eller tvivlsomme udklædninger og ingen forenklet brug af musikalske klassikere."

"Det er en lettelse, at Anne Hathaways accent er en succes," skriver Screen oven på kritikken af valget af den amerikanske skuespiller. "Hathaway gør det ganske flot i en kompleks rolle side om side med Jim Sturgess," som The Hollywood Reporter kalder "den nye Hugh Grant", dog uden dennes "krukkede manierisme".

Også branchebladet Variety sender roser til de to hovedpersoner og til Lone Scherfig, hvis instruktion er "energisk" og "raffineret", selv om bladet overordnet er mere kritisk end de to øvrige og mener, at den tidslige struktur mest er endt som en begrænsning for historien. 

Fortolker af britisk kultur

Lone Scherfig, om hvem The Hollywood Reporter bemærker at hun er på vej til at blive en af de fornemmeste fortolkere af britisk kultur, vandt stor hæder, inklusive tre Oscar-nomineringer, for sin forrige film "An Education", der udspiller sig i 60'ernes England.

"One Day" har dansk premiere den 29. september.