Golden Globe-nominering til Jagten

GOLDEN GLOBE. Thomas Vinterbergs "Jagten" er nomineret til en Golden Globe i kategorien "Bedste Udenlandske Film". Hollywood Foreign Press Association har netop offentliggjort årets nomineringer. Prisuddelingen finder sted den 12. januar 2014.

Med en Golden Globe-nominering til "Jagten" skriver Thomas Vinterberg sig ind i historiebøgerne. Han er dermed den første danske filminstruktør, der har været nomineret til Golden Globes to gange. Første gang var med "Festen" i 1998.

"Det her er en fornem nyhed, og jeg er endnu en gang rigtig glad på vegne af hele holdet bag filmen. Golden Globe Awards er en af sværvægterne i USA, og der er da også en tilfredsstillelse i at se, hvordan den mørke historie, vi har gravet frem i egen baghave formår at rejse til de fjerneste egne af verden og nu altså også til USA. På en eller anden måde er vores lille lokale historie blevet universel, og det er jeg meget stolt af," udtaler Thomas Vinterberg, der netop er vendt tilbage til Danmark efter at have afsluttet optagelserne til sin internationale produktion "Far From the Madding Crowd".

"Jagten" er oppe imod hårde konkurrenter. Den er nomineret sammen med "Adèles liv – kapitel 1 og 2" fra Frankrig, "Fortiden" fra Iran, "Den store skønhed" fra Italien og "The Wind Rises" fra Japan.

Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen er glad på filmens vegne og ser frem til Oscar-nomineringerne den 16. januar.

"Al den succes 'Jagten' har oplevet siden premieren i Cannes i 2012, er yderst velfortjent. Thomas Vinterberg har skabt en film med bred international appel uden på noget tidspunkt at gå på kompromis med sine høje kunstneriske ambitioner, og med en Golden Globe-nominering nu står filmen selvfølgelig stærkere, når kampen om Oscar-nomineringerne kommer," udtaler Henrik Bo Nielsen.

Det er ottende gang, at en dansk spillefilm nomineres til en Golden Globe i kategorien "Bedste Udenlandske Film". Tre gange har Danmark vundet prisen.

Golden Globe-vindere

  • "Ordet " af Carl Th. Dreyer, 1956
  • "Pelle Erobreren" af Bille August, 1988
  • "Hævnen" af Susanne Bier, 2010

Golden Globe-nominerede

  • "Harry og kammertjeneren" af Bent Christensen (1961),
  • "Babettes gæstebud" af Gabriel Axel (1988)
  • "Festen" af Thomas Vinterberg (1998)
  • "En Kongelig Affære" Nikolaj Arcel (2012)

Golden Globe Awards regnes for den næststørste filmpris i USA kun overgået af The Academy Awards. Den uddeles af de 93 medlemmer i The Hollywood Foreign Press Association, dvs. udenlandske journalister, der bor og arbejder i Hollywood og dækker film for over 55 lande over hele verden. Om "Jagten" går hen og vinder den fjerde Golden Globe-pris til Danmark afgøres søndag den 12. januar 2014, hvor uddelingen finder sted på Beverly Hilton i Hollywood. Den vises på TV2 Zulu.

Jagten er produceret af Morten Kaufmann og Sisse Graum Jørgensen for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.