Göteborg satser stærkt på dansk film

Fire danske film er udvalgt til konkurrence ved Göteborg Internationale Filmfestival den 29. januar til 8. februar.

Nicola Donatos "Broderskab" og Michael Noer og Tobias Lindholms "R" deltager i konkurrencen Nordic Competition ved Göteborg Internationale Filmfestival, som er Skandinaviens største filmfestival og med et årligt besøgstal på 200.000 en af de største publikumsfestivaler i verden.

Desuden er Martin Zandviets "Applaus" nomineret til prisen for bedste debutfilm, The Ingmar Bergman International Debut Award, og komponisten Flemming Nordkrog nomineret til festivalens nystiftede pris, The Nordic Film Music Prize for musikken i Heidi Maria Faissts "Velsignelsen".

Festivalgæsterne får også chance for et smugkig på Nicolas Winding Refns "Valhalla Rising" ved en gallavisning, arrangeret i samarbejde med filmens svenske distributør Scanbox.

Film i konkurrence

I Nicola Donatos debutfilm "Broderskab" spiller Thure Lindhardt den 22-årige Lars, der føler sig tiltrukket af en nynazistisk gruppe og senere også af Jimmy, som er med i gruppen. De to udvikler kærlige følelser for hinanden, men i de kredse sker den slags ikke ustraffet. David Dencik spiller Jimmy og Nicolas Bro gruppens begavede nazi-leder.

"Broderskab" løb med hovedprisen på Rom Internationale Filmfestival, og David Dencic blev kåret som bedste skuespiller på Tallin's Black Nights Festival i december. Netop nu konkurrerer filmen på Palm Springs International Film Festival. Den har dansk premiere den 8. april.

Tobias Lindholm og Michael Noers spillefilmdebut "R" er et hårdtslående drama om en mand, der afsoner en straf for vold i Horsens Statsfængsel. Da hovedpersonen R ankommer til fængslet, er hans mål at holde sig for sig selv og undgå problemer. Men fængslet er fyldt med regler, æresbegreber, skjulte dagsordner og overenskomster, som R skal navigere i, og han bliver hurtigt sat i et afgørende dilemma. "R" har verdenspremiere på filmfestivalen i Rotterdam den 27. januar – 7. februar og har dansk premiere den 22. april.

I Martin Zandvliets debutfilm "Applaus" spiller Paprika Steen skuespilleren Thea, som efter et alkoholmisbrug forsøger at få sit liv tilbage på rette køl og genetablere et forhold til sine børn. "Applaus" er blevet vist på en lang række festivaler, og Paprika Steen er blevet hædret i Mumbai, Karlovy Vary og Hamptons. "Applaus" kan stadig ses i biografen.

"Velsignelsen" af Heidi Maria Faisst er en historie om fødselsdepression og mor-datterforhold. Filmen vandt på sidste års Göteborg festival Den Svenske Kirkes Filmpris samt FIPRESCI Jury Award.

Film i de øvrige sektioner

Udover konkurrencefilmene bliver en række danske spillefilm, kort- og dokumentarfilm vist i nogle af festivalens øvrige sektioner:

Nordiske kortfilmfavoritter

 • "Cathrine" af Mads Matthiesen
 • "Lars og Peter" af Daniel Borgman

Nordic Lights spillefilm

 • "Headhunter" af Rumle Hammerich
 • "Kærestesorger" af Nils Malmros
 • "Kærlighedens krigere" af Simon Staho
 • "Lille soldat" af Annette K. Olesen
 • "Profetia" af Johan Melin
 • "Over gaden under vandet" af Charlotte Sieling

Nordic Lights dokumentar

 • "Blekingegadebanden" af Anders Riis Hansen
 • "Cities on Speed—Bogotá Change" af Andreas Møl Dalsgaard
 • "Cities on Speed—Mumbai Disconnected" af Camilla Nielsson and Frederik Jacobi
 • "Cities on Speed—Shanghai Space" af Nanna Frank Møller
 • "Cities on Speed—Cairo Garbage" af Michala Krogh

Göteborg Internationale Film Festival