Gratisvisning af Præsidenten

FILMHUS. Kom med bag EU's magtspil og beslutningsprocesser, når Cinemateket viser Christoffer Guldbrandsens dokumentar "Præsidenten" om valget af Det Europæiske Råds første præsident onsdag den 7. december kl. 17. Ganske gratis.

Christoffer Guldbrandsen har i imponerende grad fået adgang bag de strengt lukkede døre, når politikere har truffet vigtige beslutninger. Han har ageret fluen på væggen – og sat gang i debatten – under det danske EU-formandskab i "Fogh bag facaden", Ny Alliances sammenbrud i "Dagbog fra midten" og krigen i Afghanistan i "Den hemmelige krig".

I "Præsidenten" går turen til de bonede gulve i EU og den tunge beslutningsproces i forbindelse af valget af Det Europæiske Råds første præsident. Det er sin sag at finde en præsident, der kan repræsentere Europa i verden og skabe enighed blandt EU's politiske super-egoer, når konflikter, nationale interesser og historisk gæld igen og igen står i vejen for de afgørende beslutninger. Kompromiset blev den forholdsvis ukendte, haikudigtende belgiske premiereminister Herman Van Rompuy, som ellers sagde nej til posten tre gange.

Guldbrandsen interviewer en lang række af Europas tungeste politikere, bl.a. tyske Gerhard Schröder, italienske Silvio Berlusconi, franske Jacques Chirac og svenske Fredrik Reinfeldt, der udtaler sig særdeles bramfrit og ikke er blege for at indrømme rænkespil og antipatier. De politiske slagsmål giver det svære EU-stof lethed og humor. Som Christoffer Guldbrandsen siger:

"Det Europæiske Råd er altså skoleklassen fra helvede. Det består af nogle meget store personligheder, der er vant til at få deres vilje hver for sig. Der er tale om intriger, følelser og magtspil på et helt grundlæggende plan. … Ambitionen var at lave en dokumentar om EU, som man ikke bare ville se, fordi den er vigtig, men fordi den er underholdende og endda sjov indimellem." (Metroexpress 12.04.2011)

Få første parket til den europæiske magtpolitik ved Cinematekets gratisvisning af "Præsidenten" onsdag den 7. december kl. 17. Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet står bag arrangementet, der begynder med introduktion ved repræsentationschef Jan Høst Scmidt. Efter filmen byder Europa-Kommissionen på en drink.

Bestil billetter på tlf. 3374 3412