Grønland i biografen og online

FESTIVAL. Greenland Eyes byder på film fra Grønland i Cinemateket, og forfatter Kim Leine anbefaler Grønlandsfilm på Filmcentralen.

Der er både premierer og repremierer, spillefilm, klassiske dokumentarfilm og eksperimenterende kortfilm – alle sammen med det til fælles, at de foregår i Grønland. Den grønlandske filmfestival Greenland Eyes ruller over lærredet i Cinemateket 18.-24. september. Og Filmcentralen har samlet temaet "Grønland før og nu", der rummer kort- og dokumentarfilm fra de sidste knap tres år.

Festivalens omdrejningspunkt er det avantgarde, urbane og internationale Grønland og de sider af landet, vi sjældent bliver præsenteret for i Danmark. Der er Danmarkspremiere på ”Sume – lyden af en revolution” om det legendariske rockband Sume, der har samme klassikerstatus i Grønland, som Gasolin har i Danmark. Og for første gang kan det danske publikum se spillefilmen ”Nuummioq”, der var i hovedkonkurrence på Sundance-festivalen i 2010.

Se hele Greenland Eyes program

Grønlandsfilm online

Forfatter Kim Leine har skrevet flere romaner, som foregår i Grønland, bl.a. den prisbelønnede ”Profeterne fra Evighedsfjorden” (2012). Han har set Grønlandsfilmene på Filmcentralen og giver dem denne anbefaling med på vejen:

"Det er en rigtig skattekiste af stemninger, mennesker, viden og historie fra det land, der nu er i gang med at vride sig endegyldigt ud af kolonitidens spændetrøje. Det Grønland, vi kender, er ved at forsvinde for altid, måden at bo, leve og skaffe sig det daglige udkomme på. Men i disse dokumentarfilm er det bevaret som et værdifuldt historisk dokument."

Alle filmene i Filmcentralens tema ”Grønland før og nu” kan ses online. En del af dem er frit tilgængelige på Filmcentralen, og de øvrige kan ses på Filmstriben – I lænestolen, som der linkes til.

Se Filmcentralens temasamling “Grønland før og nu”

Tags: Sume