Gyldne buer under vand

Det tager tyve minutter at fylde en McDonald's med vand i en glidende bevægelse fra glat velordnethed til udraderet, kortsluttet mørke. Se hvordan i kunstnergruppen Superflex's film "Flooded McDonald's" i Cinemateket på Kulturnatten.

Flooded McDonald's

"Flooded McDonald's" dyrker samme tematik og destruktionsæstetik som gruppens første film, "Burning Car (2008), hvor en bil går op i flammer. Afsættet dengang var gadeurolighederne i Paris i 2007. Med "Flooded McDonald's" er det både tsunami-katastrofen i Thailand – hvor filmen også er optaget -  og orkanoversvømmelsen i New Orleans samt en helt generel bekymring for det globale klima, der danner bagtæppe for tilskuerens fortolkninger.

At filmen ikke er en virkelighedsskildring, men et konstrueret og symbolladet kunstnerisk udsagn understreges af, at det ikke er en virkelig McDonald's der oversvømmes, men en kopi opbygget af Superflex stykke for stykke og i 1:1.

Superflex og biogas

Kunstnergruppen Superflex består af de akademiuddannede Rasmus Nielsen, Jakob Fenger og Bjørnstjerne Christiansen, der ikke kun bruger kunsten til at pege på særlige problemstillinger. Istedet ser de kunsten som et sted, hvor det er muligt at opstille reelle, praktiske løsningsmodeller, og hvor man kan gribe aktivt ind i sociale og politiske strukturer. Derfor beskriver de også deres kunstneriske projekter som redskaber eller værktøj.

I et af deres mere kendte projekter installerede Superflex et biogasanlæg i en landsby i Tanzania. Siden har to orange balloner omdannet biologisk affald fra mennesker og dyr til gas i landsbyen, hvor en afrikansk husholdning er blevet selvforsynende med varme og lys. Projektet har resulteret i firmaet Supergas Ltd., hvor ingeniører, Superflex og forskellige investorer yderligere udvikler projektet i forhold til en kommerciel brug i forskellige dele af verden. "Biogas i Afrika" er både et seriøst forslag til en konkret forbedring af hverdagen i et udviklingsland og et kunstværk, som giver anledning til overvejelser over forholdet mellem rige og fattige lande – som når Superflex installerer biogasdrevne PH-lamper i thailandske lerhytter.

Kulturnatten i Cinemateket

Cinemateket viser "Flooded McDonald's" ved hele tre visninger fredag den 9. oktober: Kl. 20.00, 20.30 og 21.00 i forbindelse med Kulturnatten.

Desuden kan filmen ses på Louisiana i forbindelse med udstillingen "The World is Yours" indtil den 10. januar 2010.

Derudover bliver filmen vist i Brasilien i november, i New York i januar 2010 og i Wales i marts 2010 og bliver også tilgængelig på Filmstriben.

Filmen er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Flooded McDonald's from Superflex on Vimeo.