Håb i det hårde hashmiljø

INTERVIEW. Dorte Bengtsons "Skyggedyret" har premiere på BUSTER filmfestival den 8. september.  Animationsfilmen skildrer det hårde hashmiljø på Nørrebro, og for Dorte Bengtson handler filmen om håb.

"Jeg skal lige skifte gun," "Nej, din fucking taber," og "Du rør mig ikke med de tissemandsfingre" er nogle af replikkerne fra Dorte Bengtsons premiereaktuelle kort- og animationsfilm. Filmen skildrer det hårde hashmiljø på Nørrebro og omegn gennem den 10-årige dreng Dennis, hans magiske og selvlysende skyggedyr og hans storebror Johnny. Johnny er pusher og kommer i livsfare i et bandeopgør. Dennis prøver at finde sin far, men må indstille søgningen for at redde sin bror.

"Ideen kom dumpende, da jeg en dag sad på en bænk ved Forum Metrostation og iagttog nogle unge pushere. Synet fik mig til at tænke på, hvilken historie de unge havde. Hvad der mon havde ledt dem ud i det kriminelle miljø," fortæller Dorte Bengtson om ideudviklingen.

Nysgerrigheden voksede i Dorte Bengtson, og selvom hun var på barsel på Langeland langt fra Nørrebros bandeopgør, begyndte hun at skrive manuskriptet til "Skyggedyret".

"Jeg tror, at skellet mellem fantasi og virkelighed er uklart for mange børn. Der er ikke så langt fra at sidde med en gun på computerskærmen og pløkke sin modspiller til at se et skyderi ud af sit vindue fra lejligheden på Nørrebro eller i nyhederne i fjernsynet," siger Dorte Bengtson, som med filmen vil vise børn, at hashmiljøet er et virkeligt spil.

Dorte Bengtson ønsker at fjerne børns idolisering af de unge i hashmiljøet ved at give dem en større indsigt og sætte den voldsomme tematik i øjenhøjde med dem. Desuden vil hun med sin historie fortælle, at der er håb forude, selv for dem, der har en kriminel baggrund.

"Netop fordi tematikken er så voldsom, vil jeg også vise børn, at der er en mulighed for at komme uden om – for at komme ud af hashmiljøet. Derfor er 'Skyggedyret' også en film om håb, om brødre og familie," fortæller Dorte Bengtsom om filmens tematikker.

"Skyggedyret" er produceret af Thomas Borch Nielsen for Nice Ninja ApS med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Skyggedyret" har haft snigpremiere på Odense Film Festival, som viser et uddrag af BUSTERs film. Odense Film Festival åbnede i mandags og afholdes frem den 1. september. Læs programmet.
Under BUSTER filmfestival får "Skyggedyret" premiere den 8. september kl. 10.15 i Palads og den 11. september kl. 10.00 i CinemaxX. Begge forestillinger for den sølle sum af 15kr. I CinemaxX bliver der også mulighed for at møde Dorge Bengtson, instruktøren af "Skyggedyret". Billetter kan købes her eller på tlf. 70131211 i Palads og 70101202 i CinemaxX.