Hævnen har ramt Toronto

TORONTO 2010. Susanne Biers "Hævnen" er blevet modtaget i Toronto med stående ovationer, og de første internationale anmeldelser er begejstrede.

"Hævnen", der har verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, er nu blevet vist for både presse og publikum. Ved den første offentlige visning var der stående ovationer til Susanne Bier, og publikum spurgte ivrigt instruktøren ud om filmen.

De vigtigste nordamerikanske anmeldere fra bl.a. Newsweek og New York Times mødte frem til pressevisningen, og de store filmbrancheblade Screen, Variety og Hollywood Reporter var også repræsenteret. De første anmeldelser er begyndt at dukke op, og tonen er udpræget begejstret.

De førte anmeldelser

Branchebladet Screens Mike Goodridge beskriver "Hævnen" som "et stærkt indslag i kongerækken af intense menneskelige dramaer fra instruktør Susanne Bier og manusforfatter Anders Thomas Jensen", og han ser filmen som "en fængslende meditation over valget mellem pacifisme og vold (…). Bier præsenterer os altid for de mest sigende og væsentlige menneskelige dilemmaer, og hun dramatiserer dem så livagtigt, at publikum omgående bliver draget ind i (melo)dramaet uden tid til at tvivle." Goodridge fremhæver også det gode skuespil i filmen.

Bloggen Reelfilm giver fire stjerner ud af fire og kalder filmen "et dramatisk mesterværk, der står som kronen på værket i Biers betagende filmografi". "Bier gør et imponerende arbejde med at forme samtlige af filmens bærende roller, så de fremtræder som helt virkelige og gribende personer, man ikke kan undgå at leve sig ind i. Den afdæmpede, men alligevel fascinerende stemning forstærkes af et gennemført fængslende skuespil og af betagende sekvenser, der står knivskarpt."

Filmbloggeren Brad Brevet på Ropeofsilicon.com fremhæver også det excellente skuespil og fokusererer på, at "Susanne Biers 'Hævnen' på fascinerende vis tager et kig på forskellene mellem hævn, pacifisme og evnen til at tilgive. Grænserne bliver opløst i en smuk afsøging af menneskelige instinkter og vores fortolkning af, hvad der er rigtigt og forkert."

"Hævnen" blev allerede købt til distribution på det nordamerikanske marked af Sony Pictures Classics i forbindelse med Cannes Festivalen, og filmen er en af de tre danske film, som er blevet shortlistet til kapløbet om at blive dansk Oscar-kandidat i kategorien 'Best Foreign Language Film'.

Dansk billetsælger

I Danmark overskred "Hævnen" allerede de første 200.000 solgte billetter tirsdag den 14. september, kun 19 dage efter premieren den 26. august.

Filmen har ikke oplevet et fald i billetsalget over de første tre weekender, men i stedet en lille stigning, og det er helt unikt for en biograffilm. Typisk vil billetsalget begynde at falde allerede efter den første uge.