Hævnen i Oscar-kapløb

Susanne Biers "Hævnen" bliver den danske deltager i Oscar-kapløbet i kategorien Best Foreign Language Film.

Tre danske film har været shortlistet til at blive dansk Oscar-kandidat i kategorien Best Foreign Language Film, og i dag blev det besluttet at indstille Susanne Biers "Hævnen".

"Hævnen" fik flotte anmeldelser ved premieren den 26. august og blev straks en stor succes hos det danske biografpublikum. På fire uger er filmen allerede set af 265.000. I denne uge har den erobret førstepladsen på Bio-listen, og med hensyn til antal solgte billetter har den overhalet Toy Story 3, som havde premiere samtidigt.

Filmens store roller bæres af Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Mikael Persbrandt, Markus Rygaard og William Jøhnk Nielsen. Susanne Bier har skabt filmen sammen med et stærkt hold, som hun tidligere har arbejdet sammen med på flere film. Bier og Anders Thomas Jensen har skrevet manuskript, Morten Søborg har filmet, Morten Egholm og Pernille Bech Christensen har klippet, Johan Söderqvist har komponeret musikken, og Sisse Graum Jørgensen har produceret for Zentropa med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Udvælgelse og Oscar-procedure

I Danmark er det en komité bestående af otte repræsentanter for den danske filmbranche, der afgør, hvilken film der indstilles til 'The Academy Award for Best Foreign Language Film'. Komitéen har tidligere taget beslutningen på et enkelt møde, men i år er proceduren ændret. Komitéen udpegede for en måned siden tre film til shortlisten og tog så i dag den endelige beslutning.

"Med Vinterbergs 'Submarino', Michael Noer og Tobias Lindholms spillefilmdebut 'R', og Biers "Hævnen" har valget stået mellem tre film med stærke internationale potentialer, som vi kan være yderst stolte af på dansk films vegne. Jeg føler mig overbevist om, at vi med "Hævnen" har et rigtig stærkt bud i kampen om nomineringer og er glad for, at et flertal i komitéen bakkede op om den indstilling," siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.

Komitéen er nedsat af Det Danske Filminstitut og filmbranchens organisationer, og den består af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Julie Carlsen fra Dansk Skuespillerforbund, Kim Pedersen fra Danske Biografer, Martin Strange-Hansen fra Danske Filminstruktører, Jacob Wendt Jensen fra Filmmedarbejderforeningen og Henrik Bo Nielsen samt Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut.

Hver nation kan indstille én film til nominering i kategorien. Filmene vurderes derefter af Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der endeligt nominerer fem film. Nomineringerne offentliggøres den 25. januar, og selve Oscar-kåringen finder sted den 27. februar. 

International gennemslagskraft

"Hævnen" vakte stor interesse på filmmarkedet i Cannes i år og er solgt til mere end 50 lande, bl.a. til distribution på det nordamerikanske marked af Sony Pictures Classics, som har store forventninger til Biers film som Oscar-kandidat. Det var samme selskab, der stod for lancering af tre af de film, der var Oscar-nomineret i kategorien sidste år, bl.a. vinderen "Øjnenes hemmelighed".

"Hævnen" fik international premiere for godt en uge siden på Toronto Film Festival, den vigtigste nordamerikanske filmfestival, og ved den første offentlige visning var der stående ovationer til Susanne Bier.

De vigtigste nordamerikanske anmeldere fra bl.a. Newsweek og New York Times mødte frem til pressevisningen, og de store filmbrancheblade Screen, Variety og Hollywood Reporter var også repræsenteret. Anmeldelserne er begyndt at dukke op, og tonen er udpræget begejstret.

Mike Goodridge fra branchebladet Screen beskrev "Hævnen" som "et stærkt indslag i kongerækken af intense menneskelige dramaer fra instruktør Susanne Bier og manusforfatter Anders Thomas Jensen", og han så filmen som "en fængslende meditation over valget mellem pacifisme og vold (…). Bier præsenterer os altid for de mest sigende og væsentlige menneskelige dilemmaer, og hun dramatiserer dem så livagtigt, at publikum omgående bliver draget ind i (melo)dramaet uden tid til at tvivle." Goodridge fremhævede også det gode skuespil i filmen.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (Oscar-uddeling): www.oscars.org

Tags: Hævnen Oscar