Hævnens nat fra 1916 til Berlin

BERLIN. Benjamin Christensens snart hundrede år gamle spillefilm "Hævnens nat " vises på årets Berlinale i den retrospektive serie Aesthetics of Shadow.

Berlin Filmfestivalen byder ikke kun på nye danske film. Også en af de helt enestående instruktører fra den danske filmhistorie, Benjamin Christensen, har fået en plads i programmet med sin spillefilm "Hævnens nat" fra 1916.

Festivalen viser hvert år en retrospektiv serie, og i år fokuseres der på lyssætning med et udvalg på godt 30 film, der har været kunstnerisk banebrydende i brugen af lys og mørke.

Benjamin Christensen debuterede i 1913 som filmskuespiller og fik sit store gennembrud med spillefilmen "Det hemmelighedsfulde X" fra 1914, som han selv skrev og instruerede. Filmen bar tydeligt præg af omhu i hver eneste scene og blev både en kunstnerisk og økonomisk succes. Fotografering og klipning indvarslede nye tider for filmkunsten, og især Christensens udsøgte brug af lys- og skyggeeffekter kan stadig overraske. I 1916 lavede han "Hævnens nat", der også blev en af hans store triumfer.

"Hævnens nat" er en drabelig historie om cirkusartisten Stærke Henry, der uskyldigt bliver dømt for mord, men undslipper fra fængslet og henter sin lille dreng fra børnehjemmet. For at skaffe sig mad bryder de ind i et hus, hvor de overraskes af en unge kvinde, Eva. Hun forsøger at hjælpe dem, men de bliver pågrebet, og Henry tror, at hun har forrådt ham. Efter fjorten år i fængsel løslades han. Den nedbrudte mand finder frem til Eva, der nu er gift med en læge og har adopteret Henrys søn. Henry lokker ægtemanden bort med en falsk alarm og begiver sig af sted til familiens ensomt beliggende hus for at hævne sig på Eva.

Benjamin Christensen frigjorde sig fra tidens typiske teateragtige belysning, og filmoptagelserne foregik på sæt, der lå næsten kulsorte hen, ofte kun oplyst af en enkelt lampe eller svagt "måneskin". Christensen var stærkt innovativ og arbejdede med ekspressive perspektiver som f.eks. en kameraoptagelse gennem et nøglehul. Filmen åbner på metaplanet med instruktøren, der fremviser en illumineret model af villaen, hvor de natlige scener foregår.

Man kan se hele "Hævnens nat" på Det Danske Filminstituts website og samtidigt læse mere om dansk filmhistorie i årtiet: Dansk Filmhistorie / 1910-1920

"Hævnens Nat" i Berlin
Søndag den 9.februar kl. 15.00 CinemaxX 8
Torsdag den 13. februar kl. 19.30 Zeughauskino