Har du en Bent i din film?

PRIS. Under MIX Copenhagen / LesbianGayBiTrans Film Festival uddeles for første gang en ny dansk filmpris ved navn Bent.

Først var der Bodil og Robert, dernæst kom Svend. Nyeste navn i rækken af filmpriser er Bent, som uddeles under MIX Copenhagen / LesbianGayBiTrans Film Festival.

Prisen er opkaldt efter den første åbne, homoseksuelle hovedperson i en dansk spillefilm, nemlig Frits Helmuths rolle som Bent i "Lille spejl" fra 1978. Bent på engelsk er desuden et udtryk for at ikke at være straight.

Prisen Bent uddeles til producenter, manuskriptforfattere eller instruktører, der i løbet af året har skabt troværdige homoseksuelle, biseksuelle eller transkønnede karakterer.

Juryen, der skal kåre vinderen, består af biografdirektør og indstifter af prisen Mette Schramm, leder af Filmskolens Produktionskontor Annie Worsøe, manuskriptforfatter Ida Maria Rydèn, og journalisterne Søren Bygbjerg og Lasse Soll Sunde.

Vi har spurgt jurymedlem Lasse Soll Sunde, hvilke filmkarakterer, der inden for de seneste år ville have haft potentiale til at vinde Bent-prisen.

For Lasse Soll Sunde er gode karakterer dem, der giver publikum noget at tænke over. "De to hovedrolleindehavere i Pernille Fischer Christensens "En Soap" spiller fremragende. I "En Soap" lykkedes det for første gang i mange år at vise en transseksuel i en dansk film.  Et andet eksempel på gode karakterer er hovedrollerne i "Broderskab" af Nicolo Donato. Filmen tager dygtigt fat i, hvordan to mænd undertrykker dele af deres lyster for at passe ind i et råt maskulint miljø."

"Det behøver dog hverken at være homoseksuelle, biseksuelle eller transseksuelle hovedroller, der løber med prisen. "Gode karakterer, der bryder med klicheerne, om hvordan homoseksualitet skal opfattes, kan vinde Bent-prisen. Karakterer der fascinerer og flytter hegnspæle i forhold til det at tilhøre en seksuel minoritet," siger Lasse Soll Sunde.

"MIX Copenhagen appellerer til miljøet tæt på homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle. I biografen, hvor det bredere publikum sidder, skal de gode karakterer også eksistere, så dét publikum får øjnene op for de særlige figurer. MIX Copenhagen vil gerne hylde karaktererne med kant og dermed skabe udveksling mellem niche og mainstreammiljøerne."

Bent-prisen uddeles fortrinsvis til danske film. Det kan være kort og lang fiktion, dokumentar, reklame- eller oplysningsfilm, og med dansk premiere i perioden 1. september 2010 til 1. september 2011.

Prisen på 10.000 kr. uddeles under dette års 26ende MIX COPENHAGEN / LesbianGayBiTrans Film Festival i Empire Bio i København den 25. oktober.