Helt tæt på

INTERVIEW. Hun er med til mødet på kontanthjælpskontoret. Hun står i kø til maden i kirken. Hun forelsker sig og ender med at få tæsk. Instruktør Ditte Haarløv Johnsen når helt tæt på sine personer i "Hjemløs", der har premiere den 7. november på CPH:DOX.

Egentlig skulle det have været en undervisningsfilm. 30 minutters oplysning om unge hjemløse bestilt af det lille produktionsselskab Nature & Science og finansieret af Egmont Fonden.

"Jeg finder personerne, filmer dem, klipper og laver lyd på syv uger," lovede Ditte Haarløv Johnsen selskabet. Men sådan kom det ikke til at gå.

Historien om de tre grønlandske drenge, som hun havde mødt i de københavnske gader, var nemlig større end som så.

"Alle mennesker har en historie, og jeg bliver meget berørt af mennesker, som har noget at kæmpe med i livet. De her drenge rørte mig, fordi de havde en utrolig styrke, en utrolig sårbarhed og et utroligt liv indeni sig. Alle følelserne ligger så tæt på overfladen. Når du er tættest på døden, er du også tættest på livet, og det er der, de er. I det ekstreme overdrev, hvor følelserne er skrabet fri for alt andet end det reneste udtryk, " fortæller Ditte Haarløv Johnsen om sit møde med Norto, Nuka og Emil, som endte med at blive til dokumentarfilmen "Hjemløs.

"Jeg måtte jo konstatere, at det var blandt de hjemløse grønlændere, jeg følte mig hjemme. Den der følelse af at høre til og alligevel altid være udenfor – den har jeg med mig uanset, hvor jeg er."

Kaos indeni

I "Hjemløs" kommer vi med helt ind i de tre hjemløses dagligdag. Vi er med, når Emil falder i søvn på en bænk på Kultorvet, mens regnen siler ned over ham. Vi sidder bag Norto på trappen på Nørreport Station, hvor han forgæves forsøger at komme i kontakt med bare en enkelt af de forbipasserende. Og vi er med i kirken, efter 27-årige Nukas krop har givet op og nu ligger midt i lokalet i en hvid, rosedækket kiste.

Ditte Haarløv Johnsen blev da også en del af de tre hjemløse grønlænderes hverdag. Hun oplevede rysteturene, slagsmålene, nederlagene og glæden. Hun forelskede sig i en af sine personer og endte med at få tæsk.

"I sådan en situation er der ikke så meget andet at gøre end at hænge på. Selvfølgelig kører der alt muligt kaos rundt indeni," siger hun i dag om det umulige forhold til Norto.

"Men min måde at lave film på – og være menneske på – handler jo netop om at kaste mig ud på dybt vand. Jeg rationaliserer ikke, hvad der egentlig sker, og hvad jeg egentlig har gang i. Jeg er ikke drevet af frygt."

Fakta

Det skal Ditte Haarløv Johnsen se på CPH:DOX


"The Arrivals" af Claudine Bories, Patrice Chagnard)
"Den foregår på et udlændingekontor i Frankrig, og jeg tror, at den kan inspirere mig meget i forhold til min næste film, som skal handle om alle de mennesker, som hver dag forsøger at komme ind i Europa."

"At the Edge of Russia" af Michal Marczak)
“Jeg kender overhovedet ikke noget til instruktøren eller emnet, men den lyder fantastisk drømmende og dejlig. Sådan en film med betagende billeder af det store landskab og de små mennesker. Og så forstiller mig, at den er ret poetisk – som russere kan være det efter fire flasker vodka."


“The Good Life" af Eva Mulvad.
"Historien om disse to kvinder fascinerede mig allerede, da jeg hørte en radioudsendelse om dem way back, og jeg tænkte ’Den film må jeg lave’. Da jeg endelig kom i tanker om den igen, var Eva dog gået i gang. Heldigvis er hun jo pissedygtig, og jeg glæder mig til at se, hvad hun har fundet på."

Altid lidt udenfor

At optagelserne overhovedet blev til en film skyldes i høj grad klipper Jeppe Bødskov og fotograf Minka Jakerson, mener Ditte Haarløv Johnsen.
"De bidrog hver især med et blik udefra. Jeg har en evne til bare at kaste mig hovedkulds ind i situationen, hvilket jo er en gave i forhold til at komme tæt på mennesker. Men uden dem var det ikke blevet en rigtig film."

Ditte Haarløv Johnsen er vokset op i Mozambique, hvor hendes forældre arbejdede som ulandsfrivillige, og hun kan godt genkende den følelse af fremmedhed og rodløshed, som hun oplevede i sine grønlandske karakterer.

"Jeg måtte jo konstatere, at det var blandt de hjemløse grønlændere, jeg følte mig hjemme. Den der følelse af at høre til og alligevel altid være udenfor – den har jeg med mig uanset, hvor jeg er."

"Hjemløs" er produceret af Nature & Science med støtte fra bl.a. Det Danske Filminstitut.

Tine Bryld introducerer visningen den 7. november i Empire Bio.
Se alle visningstider på cph:dox.dk.