Henning Carlsen præsenterer ny film i Cannes

CANNES. Henning Carlsens filmatisering af Gabriel García Márquez’ roman "Erindring om mine bedrøvelige ludere" har torsdag den 12. maj premiere på markedet i Cannes.

Mens skandinaviske krimiforfattere med filmatiserede bestsellere de kommende dage køres i stilling på stribe i Cannes, er dansk film også aktuel med en stort anlagt filmatisering af Gabriel García Márquez’ roman "Erindring om mine bedrøvelige ludere". Henning Carlsen har instrueret den dansk-mexicanske koproduktion, som er optaget på spansk i Mexico og har et budget på 3,8 mio. Euro.

Ideen til filmen opstod, da Henning Carlsen kort efter den danske udgivelse af Marquez’ roste roman, blev fanget af dens historie om en mand, som finder kærligheden i en høj alder. Først så han ikke en film for sig, men bl.a. romanens ligheder med Knut Hamsuns "Sult" – som Henning Carlsen med stor succes filmatiserede i 1966 – gav lyst til at gå i lag med historien.

Som han fortæller i det instruktør-statement, som præsenterer filmen i Cannes, tager begge bøger udgangspunkt i intellektuelle, lidt gale forfattere, som forelsker sig i en kvinde uden for deres almindelige miljø. En ide til at ændre romanens struktur gav mod på at overføre dens sensuelle historie til filmmediet, og Henning Carlsen fik hjælp med bearbejdningen af den anerkendte, franske manuskriptforfatter Jean-Claude Carrière, som i 1986 skrev manuskript til Henning Carlsens "Oviri" om maleren Paul Gaugain og i løbet af sin lange karriere bl.a. har hjulpet Milos Forman med at filmatisere "Valmont" og "Tilværelsens ulidelige lethed".

Lang proces

Visningen af "Erindring om mine bedrøvelige ludere" på markedet i Cannes er den første internationalt. Den danske producent Nina Crone glæder sig til, at filmen omsider kan møde et publikum efter en lang tilblivelsesproces. Undervejs blev indspilningen f.eks. forsinket et år, da en mexicansk anti-prostitutionsgruppe kritiserede produktionen tre uger inden planlagt optagestart og fik det oprindelige finansieringsgrundlag til at smuldre.

Ifølge Nina Crone gik optagelserne imidlertid godt, og hun har generelt været imponeret over filmarbejderne i Mexico, som har bred erfaring fra både lokale og amerikanske produktioner. Der har været positive reaktioner på forhåndsvisningerne af filmen, men, som den danske producer, konstaterer, er det altid noget særligt med det første officielle møde med tilskuere fra hele verden.

Ud over Henning Carlsen i instruktørstolen er det danske islæt på filmholdet klipperen Anders Refn og Eddie Simonsen på lyd. På rollelisten er bl.a. Emilio Echevarría (kendt for rollen som El Chivo i Alejandro González Iñárritus gennembrudsfilm "Amores Perros") som den 90-årige El Sabio, Geraldine Chaplin, Ángela Molina (fra bl.a. Pedro Almodóvars "Brudte favntag") og debutanten Paola Medina i rollen som den unge pige.

TrustNordisk sælger filmen i Cannes. Herhjemme distribueres den af SF Film og forventes at få dansk premiere til efteråret.