Hesten fra Torino

PREMIERE. Den ungarske mesterinstruktør Béla Tarrs seneste og formentlig sidste film "Hesten fra Torino" vandt Sølvbjørnen på Berlinalen 2011. Filmen har nu dansk premiere.

Den tyske filosof Friedrich Nietzsche foragtede medlidenhed. Men efter sigende blev hans sindssygdom udløst, da han 3. januar 1889 så en hest blive pryglet på en gade i Torino, Italien. Han kastede sig grædende og medfølende om halsen på hesten, hvorefter han besvimede, mistede forstanden og forblev tavs og vandvittig de resterende 10 år af sit liv.

Herfra tager Béla Tarr sit udgangspunkt med "Hesten fra Torino" – en fortælling, der imidlertid ikke handler om Nietzsche, men om hvad der siden skete med hesten…

Importstøtte

Det Danske Filminstitut støtter danske filmdistributørers import og lancering af kunstnerisk værdifulde film, som trods åbenlyse og anerkendte kunstneriske kvaliteter, sandsynligvis ikke vil blive importeret og vist i danske biografer under normale markedsmæssige vilkår.

Læs mere om importstøtte.

I vanlig minimalistisk stil skildrer Béla Tarr de to involverede simple bønders sidste syv dage, mens alt gradvist går i stå omkring dem. De befinder sig på en slidsom vej mod livets endestation, og filmen går dybt med denne omvendte skabelsesberetning – til musik af Tarrs hofkomponist Mihály Víg og fortalt i smukke sort/hvid billeder i et klippe-tempo bestående af blot 30 indstillinger over filmens i alt 146 minutter.

"Hesten fra Torino" er et kompromisløst kunstværk, der efter eget udsagn samtidig markerer afslutningen på Belá Tarrs store filmkarriere. Juryen på årets Berlin Filmfestival var begejstrede i en grad, der udløste Sølvbjørnen – og de danske anmeldere er ikke mindre imponerede (se anmeldelser nedenfor). Filmen har nu dansk premiere med importstøtte fra Det Danske Filminstitut.

Hvornår: Premiere den 14. juli 2011
Hvor: Øst for paradis, Aarhus og Grand Teatret, København

Anmeldelser

hesten-fra-torino_anmeldelser

Trailer