Hjælp til nordiske film i Toronto

Det har altid været risikabelt at markedsføre udenlandske film, som ingen i sidste ende ved, om publikum vil tage godt imod. Men det seneste år har det været særlig vanskeligt at rejse tilstrækkelig kapital til at lancere film.

Krisen mærkes også blandt de internationale filmdistributører. Det agter Nordisk Film & TV Fond at gøre noget ved under filmfestivalen i Toronto med et nyt initiativ, som gennemføres i samarbejde med de nordiske filminstitutter og filmsælgere.

Distributører uden for Norden, der anskaffer sig rettighederne til nordiske film, som vises på årets festival, kan søge om et distributionstilskud, og det kan fremme salget af nordiske film i udlandet.

En lang række internationale distributører er inviteret til møde i Toronto lørdag den 12. september for at høre nærmere om det nye projekt, der går under navnet High Five Toronto.

"Tiden er inde til at afprøve et pan-nordisk støtteprojekt til international distribution", siger Hanne Palmquist, administrerende direktør for Nordisk Film & TV Fond om projektet, der har et samlet budget på 1,5 mio. kr., som Nordisk Ministerråds globaliseringspulje finansierer.

Rikke Ennis, administrerende direktør for filmsalgsselskabet TrustNordisk tilføjer: "Hvis en nordisk film skal fungere i udlandet, er det afgørende, at der bruges tilstrækkelige ressourcer på at lancere filmen på det pågældende marked. Her kommer High Five Toronto ind i billedet og kan være udslagsgivende for en distributør, som overvejer at anskaffe sig rettighederne til en film."

Ved High Five-arrangementet i Toronto vil gæsterne blive introduceret til tilskudsreglerne og præsenteret for trailere for de film, som er i Toronto og derfor er berettiget til støtten. En dvd med klip og information om nogle af de kommende, lovende nordiske film med internationalt potentiale vil også blive delt ud. På dvd'en er det bl.a. muligt at få et indtryk af Christoffer Boes, Kasper Holtens, Thomas Vinterbergs og Per Flys kommende film.

High Five er Nordisk Film & TV Fonds betegnelse for initiativer vedrørende distribution og promovering. Det første initiativ, Nordic High Five, der skaffer supplerende støtte til distribution af nordiske film inden for Norden, blev lanceret i maj 2009.

Se mere om de fire kommende danske film, der præsenteres af High Five Toronto i FILM#Special Autumn 2009 side 61-62 (Man kan springe til side 60 fra indholdsfortegnelsen på side 2).