'Holy Spider' er dansk Oscar-bud

OSCAR 2023. Ali Abbasi og Profile Pictures' 'Holy Spider' er valgt som Danmarks Oscar-kandidat i kampen om en nominering i kategorien for bedste internationale film.

Den danske Oscar-komité mødtes tirsdag for at afgøre, hvilken film der skal repræsentere Danmark i det videre kapløb om en nominering som bedste internationale spillefilm ved verdens mest glamourøse prisuddeling.

Komitéen, hvis medlemmer kommer fra filmbranchen og Filminstituttet, pegede på Ali Abbasis 'Holy Spider', produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures. Filmen er valgt fra en liste på i alt tre film udpeget tidligere på måneden. De to øvrige titler i spil var 'Resten af livet' af Frelle Petersen og 'Du som er i himlen' af Tea Lindeburg.

Claus Ladegaard, der er direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger om valget:

"Blandt tre markante titler har vi peget på den film, som vi mener har de største chancer for at gå hele vejen i kampen om en statuette. 'Holy Spider' vidner om en instruktør med en stærk kunstnerisk ambition, som formår at fortælle en vigtig historie om misogyni, mens han samtidig holder publikum fanget i spænding. 

Ali Abbasi har med filmen skabt en kompromisløs kritik af kvindeundertrykkelse i Iran. Han blander behændigt thrillergenren med en stærk realisme og gør seriemorderen til ansigt på den hverdags-brutalitet, der florerer, hvor patriarkalske holdninger dominerer. 

'Holy Spider' er i høj grad en dansk film, selv om dialogen er persisk, og historien foregår i Iran. Filmen har en klar instruktørstemme, der med rod i en dansk branche trækker på sin iranske baggrund og leverer en skarp kritik af et lukket land – en kritik som kun er blevet mere sørgeligt aktuel de senere uger. 

'Holy Spider' har oplevet en overvældende international opmærksomhed siden verdenspremieren og prisen i Cannes, og den har været udtaget til en stribe prominente festivaler som optakt til filmens amerikanske biograflancering. I Oscar-komitéen tror vi på, at 'Holy Spider' med sin modige stil og historie kan komme langt i kapløbet."

Om Holy Spider

'Holy Spider' er baseret på en virkelig historie om en seriemorder i den hellige by Mashhad i Iran. I filmen efterforsker en kvindelig journalist mordene på en række prostituerede begået af den såkaldte Edderkoppemorder, som mener, at han renser gaderne for syndere.

Ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen på Cannes Festivalen fik 'Holy Spider' stor opmærksomhed. Juryen kvitterede med prisen for bedste kvindelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi, der spiller journalisten. Filmen er siden blevet udtaget til flere vigtige festivaler, blandt andet i Toronto, Telluride og snart London, og er købt til amerikansk distribution af selskabet Utopia. 

Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, har skrevet manuskriptet sammen med Afshin Kamran Bahrami. Filmens fotograf er Nadim Carlsen, Olivia Neergaard-Holm har klippet, Rasmus Winther Jensen har lavet lyddesign, Martin Juel Dirkov har komponeret filmens musik, og Lina Nordqvist har stået for scenografi.

Jacob Jarek har produceret for Profile Pictures med støtte fra Filminstituttet. Der er dansk premiere den 13. oktober og amerikansk premiere 28. oktober.

Den danske Oscar-komité

Komitéen, som skal vælge Danmarks kandidat til Oscar-prisuddelingen, består i år af følgende medlemmer:

  • Claus Ladegaard, Det Danske Filminstitut (formand)
  • Kim Magnusson, Producentforeningen
  • Søren Balle, Danske Filminstruktører
  • Mette Heeno, Danske Dramatikere
  • Jan Weincke, Dansk Filmfotograf Forbund
  • Nanna Frank Rasmussen, Danske Filmkritikere
  • Line Bjørn Daugbjerg Christensen, Danske Biografer
  • Marianne Moritzen, Det Danske Filminstitut, afdelingschef for Fiktion

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år endte 92 film med at gå videre i udskilningsløbet.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. januar til 30. november 2022, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kontakt

Anders Budtz-Jørgensen
Kommunikationsmedarbejder
Tlf. +45 3374 3528
andersbj@dfi.dk

Tidsfristen for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er den 3. oktober. Herefter vurderes alle de indstillede film og reduceres til en liste på 15 film. Denne såkaldte shortliste annonceres den 21. december. 

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 24. januar. Den 95. Oscar-prisuddeling afholdes den 12. marts i Los Angeles.


Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Til Oscar-finalen her i 2022 opnåede Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' hele tre nomineringer: som bedste internationale film, bedste dokumentarfilm og bedste animationsfilm. Martin Strange-Hansens 'On My Mind' var nomineret i kategorien for bedste kortfilm.

Herunder ses de danske kandidater i den internationale kategori ved de seneste ti Oscar-prisuddelinger. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2022 Flugt / Jonas Poher Rasmussen / Oscar-nomineret
2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.