To hovedpriser til dansk film i Cannes

Janus Metz' dokumentarfilm "Armadillo" og Daniel Joseph Borgmans "Berik" modtog i dag de to hovedpriser på Semaine de la Critique i Cannes.

Dansk film modtager to hovedpriser i Cannes. Både den allerede meget anmelderroste danske dokumentarfilm "Armadillo" af Janus Metz og kortfilmen "Berik" af New Zealandsk-fødte Daniel Joseph Borgman blev Grand Prix-vindere på Semaine de la Critique i Cannes.

 

Grand Prix x 2

Hovedprisen, Grand Prix de la Semaine de la Critique for film i spillefilmslængde, uddeles af internationale journalister og filmkrititkere, der afgør vinderen ved afstemning. Med prisen følge 5.000 euro til filmens instruktør. Janus Metz er den første dansker, der modtager den fornemme hæder. 

For bedste kortfilm modtog Daniel Joseph Borgman hovedprisen, Grand Prix Canal+. I forbindelse med prisen køber Canal+ tv-rettighederne til filmen. Derud tildeler Panavision Alga Techno filmudstyr til en værdi af 6.000 euro til realiseringen af Borgmans næste filmprojekt. Det er første gang en dansk kortfilm modtager prisen.

Semaine de la Critique er et af de vigtige sideprogrammer på Cannes festivalen. Hvert år konkurrerer syv spillefilm og syv kortfilm. Det er første gang, at en dokumentarfilm vinder hovedprisen i Semaine de la Critique.

 

Armadillo

"Armadillo" fortæller historien om unge soldater og deres mistede uskyld i krigen i Afghanistan. Filmen er en rejse ind i de unge soldaters sind og et forsøg på afdækning af, hvad det vil sige at være i krig; og det er et meget lidt romantisk billede. Som et karakterdrevet, psykologisk drama afsøger "Armadillo", hvordan politik møder realiteter, når det internationale samfunds intentioner om demokratisering og udvikling kolliderer med krigens skræmmende ansigt.

Armadillo er navnet på en af de danske forposter i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor instruktøren Janus Metz og filmfotografen Lars Skree gennem et halvt år har fået tilladelse til at følge de danske soldater i forreste linje med kameraet tændt på afgørende tidspunkter og under voldsomme kamphandlinger.

Med "Armadillo" er det første gang Danmark, har en dokumentarfilm i spillefilmlængde med i Cannes festivalens serier. Michael Moores "Bowling for Columbine" opnåede i 2002 en plads i hovedkonkurrencen i Cannes, og festivalen har siden jævnligt inkluderet enkelte dokumentarfilm i sit hovedprogram, bl.a. Moores "Fahrenheit 9/11", der i 2004 vandt Guldpalmen.

Janus Metz har tidligere nået et stort publikum med de to fintfølende og nuancerede skildringer af forholdet mellem thailandske kvinder og danske mænd i filmene "Fra Thailand til Thy" og "Fra Thy til Thailand", som DR har vist flere gange.

"Armadillo" er produceret af Ronnie Fridthjof og Sara Stockmann for Fridthjof Film med støtte fra Det Danske Filminstitut ved konsulent Michael Haslund-Christensen.

Der er dansk biografpremiere torsdag den 27. maj i 45 biografer.

 

Berik

"Berik" fortæller historien om ensomhed og venskab fra en af verdens mindst beskrevne regioner. I det østlige Kasakhstan lever den blinde og svært handicappede Berik et ensomt liv, indtil den 11-årige Adil en dag banker på hans dør.

Daniel Joseph Borgman har siden 2005 boet i Danmark. "Berik" er instruktørens femte kortfilm. Sidste år deltog Borgman i det officielle kortfilmkonkurrenceprogram i Cannes med "Lars og Peter". Borgman har siden begyndelsen af marts deltaget i Cannes festivalens 20 uger lange Cinefondation Residence-program i Paris, hvor han udvikler manuskriptet til sin debutspillefilm "The Weight of Elephants".

"Berik" er produceret af Katja Adomeit med et dansk filmhold for Zentropa. Filmen er del af Borgmans uddannelse på den alternative filmskole Super16, der har Nordisk Film som hovedsponsor. "Berik" er produceret med støtte fra Filmværkstedet.

 

 

Se også: