Hund i himlen på Filmstriben

ANIMATION. En tegnefilm om sorg og det at miste. "Hund i himlen" er den anden film i rækken af otte animationsfilm, som har modtaget støtte under Animationspuljen. Nu er den tilgængelig på Filmstriben.

Den ni-årige Lora ankommer med sin hund, som kort og godt hedder Hund, til et øde beliggende kloster oppe i bjergene med lovning om, at alt nu bliver bedre. Så snart de er indenfor den tykke klostermur, bliver Lora og Hund imidlertid adskilt. Samme aften bliver Hund aflivet, og nu må Lora, gennem venskabet med hyrdedrengen Nick og sin egen livlige fantasi, finde ud af, hvordan hun kan overleve på det nye kolde og strikse kloster.

Tør være uhyggelig

"Hund i himlen" behandler en række alvorlige emner som død og sorg, der ikke er hverdag i danske tegnefilm. Og det er netop filmens styrke, mener filmens producer Ellen Riis fra Basmati Film.

Animations- puljen

Det Danske Filminstitut og DR etablerede i 2010 en animationspulje, som skulle støtte instruktører med en animationsbaggrund, der endnu ikke havde debuteret med en spillefilm eller en længere tv-serie.

Puljen skulle støtte film til børn, fortrinsvist til målgruppen 7-10 år. Filmene skulle være rettet mod et publikum og dermed egnet til visning på tv.

Redaktionen bestod af filmkonsulenterne Thomas Krag, Rasmus Horskjær, Dorte Høeg Brask og Kim Leona fra Filminstituttet og DR-redaktørerne Jakob Stegelmann og Ulla Hasselbalch.

Det Danske Filminstitut bidrog med 10 mio. kr. til puljen og Danmarks Radio med 5 mio. kr.

Resultatet blev otte nyproducerede animationsfilm, som alle vil blive vist på DR Ramasjang.

"Det, der gør "Hund i himlen" til noget helt specielt, er, at den tør at være uhyggelig og behandle emner som det at sørge, det at være ked af det og det at miste. Filmens instruktør Jeanette Nørgaard ville gerne holde fast i, at det er vigtigt også at vise de følelser, for ellers er det svært at mærke, når man er glad. Der kommer jo en forløsning til sidst, som oven i købet er sjov," siger Ellen Riis.

Hun bakkes op af Jakob Stegelmann, der til filmens verdenspremiere i Viborg i januar roste filmen for dens originalitet, dens smukke sekvenser og dens gode historie. Jakob Stegelman har som medlem af Animationspuljens redaktion været med til at bestemme, hvilke film der skulle modtage støtte.   

Festivalforventninger

Filmens utraditionelle fortælling og udfordrende visuelle arbejde har skabt spænding om, hvordan filmen vil blive modtaget af den unge målgruppe. Indtil videre har det været overvejende positive tilbagemeldinger.

"Vores oplevelse er, at børn værdsætter måden filmen er bygget op på. Også selvom det kan være uhyggeligt en gang i mellem," siger Ellen Riis. Det har skabt høje forventninger til filmens chancer på de internationale festivaler.

"Vi håber og tror, at filmen får et fantastisk festivalliv, fordi den er så utraditionel og arbejder med tegnefilmsmediet på en udfordrende måde. Både på animationsfestivaler rundt omkring i verden, men også på børnefilmfestivaler," siger Ellen Riis. Filmen distribueres på internationale festivaler af Det Danske Filminstitut.  

"Hund i himlen" er instrueret af Jeanette Nørgaard og produceret af Frederik D. Villumsen fra animationsselskabet Nørlum. Begge har rødder i The Animation Workshop i Viborg.

Filmen er baseret på bogen af samme navn skrevet af Hanne Kvist og har udover Animationspuljen modtaget støtte fra Vestdansk Filmpulje, Animationssammenslutningen og Open Workshop.

Den første film fra Animationspuljen "Taynikma – Legenden om Rax" er også at finde på Filmstriben nu.

Læs mere på www.filmstriben.dk