Hvalfjord og Taprobana nomineret til EFA 2014

EUROPEAN FILM AWARDS. De nominerede kortfilm til European Film Awards 2014 er blevet afsløret, og de danske koproduktioner "Taprobana" og "Hvalfjord" er blandt de 15 konkurrerende film.

European Film Awards 2014 finder sted den 13. december i Riga. Efter offentliggørelsen af de nominerede spillefilm i sidste uge er det blevet tid til at afsløre de nominerede kortfilm, og blandt de 15 er der også her dansk deltagelse: Dansk-islandske "Hvalfjord" og DOX:LAB-koproduktionen "Taprobana".

European Film Awards (EFA) bliver arrangeret af Det Europæiske Filmakademi, og bag nomineringerne til bedste kortfilm står de 15 deltagende filmfestivaler, der hver har nedsat en uafhængig jury til at pege på én kortfilm. "Taprobana" er blevet udpeget af filmfestivalen i Berlin, og "Hvalfjord" er blevet udpeget af filmfestivalen i Gent, hvor den tidligere på året vandt prisen for bedste europæiske kortfilm.

Koproduktion

Det Danske Filminstitut bevilger hvert år støtte til 6-9 spillefilm, hvor den danske producent ikke er hovedproducent. I branchen benævnes filmene helt korrekt som minor koproduktioner i modsætning til major koproduktioner med dansk hovedproducent og udenlandsk koproducent.

Formålet med støtten er at styrke samarbejdet internationalt mellem producenter, at inspirere og medvirke til kompetenceudvikling i filmbranchen og at øge filmenes muligheder for at opnå international finansiering og kunne rejse over grænserne.

Støtten kan dække op til 60 % af den danske andel af produktionsomkostningerne. De filmprojekter, der bliver støttet, skal have filmiske og kunstneriske kvaliteter, og der skal være tale om dansk kreativ eller teknisk deltagelse i produktionen.

Ansøgningen skal komme fra et dansk produktionsselskab, og behandlingen af den foretages af en redaktion bestående af spillefilmkonsulenter, udviklingschefen for spillefilm, områdedirektøren, den internationale producer og filmkontrolleren; alle fra Filminstituttets område for Produktion & Udvikling.

"Taprobana" er en dansk-portugisisk-srilankansk DOX:LAB-produktion, der tager seeren med på en rejse gennem Sri Lanka, som i en svunden tid – ifølge nogle kilder – netop var kendt under navnet Taprobana. Filmen har en angiveligt komisk tone og følger Luis Vaz de Camões, en berømt portugisisk poet fra det 15. århundrede, på hans bryllupsrejse med den blide Ti-nan-men fra Kina. Med inspiration fra en lille makak-abe skriver den barske og grove mand undervejs dybsindige vers til det, der blev hans største digtsamling.

"Hvalfjord" er instrueret af den herboende, islandskfødte Guðmundur Arnar Guðmundsson. Filmen fik premiere på dette års festival i Cannes og har siden da allerede høstet flere priser. "Hvalfjord" foregår på en afsides beliggende gård i Island og følger en syvårig dreng, der ved et tilfælde afbryder sin storebror i et selvmordsforsøg. Storebroren får ham til at love ikke at fortælle forældrene om det, og filmen udforsker de to brødres forhold efterfølgende.

De nominerede kortfilm

"A Town Called Panis: The Christmas Log" af Vincent Patar & Stéphane Aubier (Belgien/Frankrig)

"Daily Bread" af Idan Hubel (Israel)

"Dinola" af Mariam Khatchvani (Georgien)

"Emergency Calls" af Hannes Vartiainen & Pekka Veikkolainen (Finland)

"Little Block of Cement with Dishevelled Hair Containing the Sea" af Jorge López Navarrete (Spanien)

"Pride" af Pavel Vesnakov (Bulgarien/Tyskland

"Shipwreck" af Morgan Knibbe (Holland)

"Still Got Lives_" af Jan-Gerrit Seyler (Tyskland)

"Summer 2014" af Wojciech Sobczyk (Polen)

"Taprobana" af Gabriel Abrantes (Portugal/Danmark/Sao Tomé & Principe/Sri Lanka)

"The Chicken" af Una Gunjak (Tyskland/Kroatien)

"The Chimera of M." af Sebastian Buerkner (Storbritannien)

"The Missing Scarf" af Eoin Duffy (Irland)

"Wall" af Simon Szabó (Ungarn)

"Hvalfjord" af Guðmundur Arnar Guðmundsson (Danmark/Island)

European Film Awards 2014 bliver afholdt i Riga, Letland den 13. december. Det er den 17. udgave af festivalen.