Hver tredje elev gik i Skolebio

BØRN I BIFFEN. En sæson er netop slut for Det Danske Filminstituts Skolebioordning. Over 230.000 elever og lærere har været i biografen, og programmerne til en ny sæson er netop sendt ud.

Skolebioordningen Med Skolen i Biografen har budt mere end 230.000 børn velkommen i biografen i år og er en stor succes hos undervisere i hele Danmark. Idéen med at bruge biografen som "klasselokale" er at give en fælles oplevelse og åbne filmverdenen for børn og unge.

"Hvert femte lærer fortæller, at de har elever, der aldrig har været i biografen," fortæller Jacob Breuning, der er ansvarlig for ordningen. "Undersøgelser viser også, at de personer, der har været i biografen som børn, fortsætter med det som voksne. Derfor stræber vi efter at gøre filmoplevelsen mulig for børn fra en tidlig alder."

Med Skolen i Biografen

Ordningen Med Skolen i Biografen har eksisteret siden 2000. Den findes nu i mere end 80 % af landets kommuner og omfatter cirka 120 biografer over hele landet.

Hver sæson præsenteres et program, der består af over 30 undervisningsegnede film til elever fra børnehaveklassen til gymnasiet. Materialerne er frit tilgængelige for alle på Det Danske Filminstituts website.

Ordningen er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Centre for Undervisningsmidler, filmudlejere, biografer og kommuner i Danmark.

Nye undervisningsmaterialer

Alice i Eventyrland

Hævnen

Nowhere Boy 

Orla Frøsnapper  

Winter's Bone

I forbindelse med filmene udgiver Det Danske Filminstitut hvert år undervisningsmaterialer, som ligger til fri download på Filminstituttets hjemmeside. Her kan man finde materiale til mere end 200 spillefilm og omkring 100 kort- og dokumentarfilm.

"Oplevelsen bliver rigere af, at man arbejder med filmene. Børn og unge er utrolig kompetente til at bevæge sig rundt i medierne, men de skal have vejledning til at kunne forholde sig kritisk til det, de ser," udtaler Jacob Breuning.

Undervisningsmaterialerne spænder vidt og tager fat i meget forskellige film. Blandt de seneste materialer finder man den anmelderroste "Winter's Bone", Tim Burtons "Alice i Eventyrland", den franske krigsfilm "Beslutningen" og filmen om John Lennons unge år, "Nowhere Boy".

"Vi fokuserer gerne på film, som børnene ikke umiddelbart ser i hverdagen," pointerer Breuning. "De fleste børn ser allerede masser af film, men udvalget er ofte begrænset til de samme genrer og kommer fra de samme lande. Det ændrer vi på ved at udfordre dem til at se noget anderledes."

"Det er vigtigt, at man ikke bekymrer sig om børn og unges medieforbrug, men hellere giver dem trygge rammer. Hvis man har børn og bor tæt på vandet, kan man vælge enten at sætte hegn op eller lære børnene at svømme. Det samme gælder for børnenes forhold til film, og vi tror på den sidste løsning."