Hygge gennem tiderne

STREAMING. I udlandet er der stor efterspørgsel på bøger som "How to Hygge" og "The Book of Hygge". Og 'hygge' var tæt på at blive kåret som Årets Ord 2016 i Storbritannien. Herhjemme er 'hygge' netop blevet udvalgt til Kulturministeriets Danmarkskanon. Redaktionen bag "Danmark på film" har her forsøgt at indkredse begrebet med en række danmarkshistoriske filmklip.

Hvad er hygge? I Wikipedia kan man læse, at "hygge er et dansk og norsk ord. Det omfatter både en følelse, en stemning og en handling. Ordet anvendes også i sammensætninger, f. eks julehygge. Hygge indebærer noget rart, afslappet, trygt og genkendeligt. Oftest forbindes hygge med social omgang – at man mødes for at hygge sig. Men man kan også hygge sig med at gøre noget alene."

Redaktionen bag "Danmark på film" har sat sig for at indkredse begrebet hygge og er dykket ned i hyggens historie: Hvordan hyggede danskerne sig i gamle dage? Resultatet er filmklip med sommerhygge og vinterhygge, royal hygge og nordjysk hygge, fornøjelig hygge og – selvfølgelig! – hygge omkring kaffebordet.

Her er f.eks. en hyggelig kaffetår i 6 graders frost anno 1918:

Se hele temaet om "Hygge gennem tiderne" på danmarkpaafilm.dk.