I fars hænder har bio-premiere landet over

DOKUMENTARFILM. I dag har Sven Vinges 'I fars hænder' premiere i DOXBIO. Dokumentarfilmen er en personlig beretning, hvor instruktøren benytter arkivmateriale og rekonstruktioner af sin egen barndom i et forsøg på at blive forsonet med sin afdøde far.

Siden farens død 17 år tidligere har Sven Vinge haft behov, for at konfrontere ham med de svigt, han og lillebroren Emile oplevede i deres opvækst. Men hvordan konfronterer man en død mand? Vinge fandt svaret i en kasse med breve, lydoptagelser og gamle VHS-bånd, efterladt af deres far.

"Jeg mærkede, at der var noget større på spil for mig – angsten for at ende som min far"

- Sven Vinge

På trods af modvilje fra lillebroren, begynder Sven Vinge at gennemgå materialet, for at kunne genskabe episoder fra opvæksten i en autobiografisk kortfilm, som han havde fået støtte til fra New Danish Screen.

Om Doxbio

Det Danske Filminstitut støtter DOXBIO, der hvert år præsenterer et program med 6 dokumentarfilm, som kan ses i biografer landet over. Se hele forårets program.

DOXBIO begyndte i efteråret 2017 med DOXBIO ON DEMAND, der gør det muligt for publikum selv at oprette visninger i biografen.

"Jeg prøvede at finde en skuespiller til at spille min far og en til at spille mig selv som lille. I castingprocessen skulle jeg både spille mig selv som lille og min egen far, hvilket udfordrede mig personligt. Jeg mærkede, at der var noget større på spil for mig – angsten for at ende som min far," fortæller Sven Vinge.

Sven Vinge indså, at han hellere ville arbejde med materialet dokumentarisk – et arbejde, der har resulteret i en film, hvor publikum følger karakteren Sven, i hans forsøg på at forstå farens alkoholmisbrug. Finurlige samtaler med lillebroren og indsigtsfulde samtaler med deres mor og farmor flettes sammen med rekonstruktionerne og optagelser fra barndommen, og herigennem belyser Vinge parallellerne imellem sin egen og farens opvækst – og voksenliv.

Dobbeltheden i arbejdet som instruktør og hovedkarakter i filmen kommer for alvor til udtryk, da Vinge skal beslutte, hvor langt han skal følge farens fodspor for at forsone sig med fortiden. Hans far blev fundet i en snedrive frosset ihjel med en flaske vodka ved sin side.

"Jeg vælger at gå den tur, min far gik, den nat han døde. Der var tidspunkter undervejs i projektet, hvor jeg selv mistede fodfæstet og blev oprigtigt bange for, hvor filmen ville føre mig hen," fortæller instruktøren, der har arbejdet bevidst på at lave en film, der er tematisk interessant og vedkommende for et bredt publikum.

'I fars hænder' har været fire år undervejs. Sven Vinge er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2012.

Filmen er produceret af Jesper Jack og Nadja Nørgaard Kristensen for House of Real med støtte fra New Danish Screen.

Hvor: Biografer over hele landet
Hvornår: 28. februar 2018