I krydsfeltet mellem teater og film

INTERVIEW. Onsdag den 3. oktober er der premiere på afgangsfilm fra 6. hold på Super16 i Empire Bio. Blandt dem er en film, som ikke blot foregår på det store lærred, men også blandt publikum. FILMupdate har talt med instruktør Daniel Borgman og producer Mads Damsbo om det dramatiske filmeksperiment "How to Say Goodbye".

I biografsalens mørke følger vi filmen om kæresteparret Peter og Olivia, der ender med at gå fra hinanden. Da lyset tændes, sidder Olivia og Peter pludselig i salen blandt publikum og taler om det, vi lige har set, og således fortsætter forestillingen "How to Say Goodbye", Daniel Borgman og Mads Damsbos afgangsfilm fra Super16, som en blanding af film og teater.

"Det er mest af alt et eksperiment, som vi tager på os med den præmis, at vi ikke er bange for at fejle. Det er netop det, du får mulighed for på Super16" Mads Damsbo, producer

Hvad har jeres ambition været med at lave et så ukonventionelt projekt som jeres afgangsfilm på Super16?

Super16 Afgangsfilm

Tid: 3. oktober kl. 10.00-22.00. 

Sted: Empire Bio, Guldbergsgade 29 F, 2200 København N

Billetter: Bestilles på telefon 3536 0036 eller via fremmøde i Empire. Der kan kun bestilles to billetter pr. person. Billetter skal afhentes senest mandag den 1. oktober kl.22.30.

Film:

BLOK 1: Kl. 10, 14.30 & 19

”Little Night Hunter” – Instr. Katja Adomeit, Prod. Katja Adomeit

”Imellem sort og hvid” – Instr. Fie Ørnsø, Prod. Fie Ørnsø

”Drengestreger” – Instr. Sven Daniel Vinge Madsen, Prod. Sven Daniel Vinge Madsen

”Barvalo” – Instr. Rasmus Bro, Prod. Signe Bruntse

 

BLOK 2: Kl. 11.30, 16 & 20.30

”Verdenssøn” Instr. Johan Knattrup Jensen, Prod. Mikkel Kastberg

”Versioner” Instr. Christina Christensen, Prod. Christina Jul Gregersen

”Turbo” Instr. Andreas Thaulow, Prod. Mads Damsbo

 

BLOK 3: Kl. 13, 17.30 & 22

”Waiting for Phil” Instr. Jeanette Nordahl, Prod. Nadja Nørgaard

”The Load” Instr. Kristian Sønderby, Prod. Kenneth Sand

”How to say goodbye” Instr. Daniel Borgman, Prod. Mads Damsbo

Daniel: "I takt med, at vores afslutning på Super16 nærmede sig, fandt vi ud af, at vi gerne ville lave noget fuldstændig anderledes. Noget, som lå uden for vores comfort zone. Vi ville gerne udfordre os selv og vores syn på, hvad en film er, og hvad arbejdet med film består af."

Mads: "Det er mest af alt et eksperiment, som vi tager på os med den præmis, at vi ikke er bange for at fejle. Det er netop det, du får mulighed for på Super16."

I pressemeddelelsen om "How to Say Goodbye" kan man læse, at projektet er en afsøgning af æstetik og historiefortælling på tværs af medier, at det trækker klare referencer til filmkunstens leg med den "fjerde væg" og teatrets blødende nærvær. Hvad bliver publikums rolle i den her forestilling?

Mads: "Publikum er stadig beskuende, men de kommer samtidig ufrivilligt til at blive en del af filmen. Både fordi, der er kameraer i biografen, som optager det hele, og fordi skuespillerne sidder iblandt dem. Som publikum kan du derfor påvirke filmen, som du vil. Du kan rejse dig op eller vinke til kameraet. På det punkt bryder vi med nogle gængse filmregler.

Daniel: "Vi opdagede undervejs, at der var et behov for stadig at behandle det som en film. En film med en ekstra dimension. Ellers ville publikum blive forvirret over, hvilke forventninger der er til dem."

Men hvilken indvirkning har det på folks oplevelse, at skuespillerne sidder i salen iblandt dem?

Daniel: "Jeg tror, publikum bliver engageret på en mere umiddelbar måde. I teatret, er folk mere åbne for at give slip på virkeligheden. Det er som om, den fjerde væg ikke eksisterer, mens det med film ofte er sådan, at man prøver at holde fast i en illusion om, at det er virkelighed. Når vi blander film og teater, som vi gør, bliver det mere virkeligt og umiddelbart, tror jeg." 

Mads: "Vi ved jo ikke, hvordan publikum vil reagere, før vi har prøvet det. Det her projekt bærer meget præg af trial og error. Men jeg håber, de bliver rørt af historien og lever sig ind i den, og at de efter filmen tager formen og indholdet op til diskussion og spørger, hvad formen betyder for indholdet, og hvad deres egen rolle er i det her."

Hvad har arbejdet med "How to Say Goodbye" lært jer?

Daniel: "Det var totalt ved siden af, hvad jeg er vant til. Vi var et lille hold, og vi prøvede så vidt muligt på at involvere alle i processen. Førhen har jeg holdt virkelig godt fast i, at det var mig som instruktør, der stod med ansvaret. Denne gang har alle kunnet bidrage med idéer og feedback. Jeg har lært at give slip og være åben over for idéer. Det er gået op for mig, at det ikke gør arbejdet dårligere. Det gør bare processen mere intuitiv, og det tager en del af presset som instruktør. Det er en god følelse."

Mads: "Det her projekt er i lige så høj grad et tværfagligt projekt, som det er tværmedielt. Vi fik etableret et åbent og kreativt hierarki på tværs af faglige traditioner som teater, film, skuespil og lyddesign, som viste sig frugtbart for udviklingen af både historien og formen. Det bliver spændende at se, hvordan folk tager imod det. "

Daniel: "Jeg tror, vi står med flere spørgsmål end svar efter premieren."

Nysgerrige sjæle kan kigge forbi Empire Bio onsdag den 3. oktober, hvor "How to Say Goodbye" har premiere sammen med de resterende afgangsfilm fra Super16.