Ida vinder Oscar

OSCAR. Pawel Pawlikowskis polsk-danske "Ida" vandt en Oscar for bedste udenlandske film i nat. Prisen viser værdien af dansk films internationale samarbejde, siger Henrik Bo Nielsen.

Pawel Pawlikowskis polsk-danske koproduktion "Ida" vandt i nat dansk tid en Oscar for bedste udenlandske film.

Henrik Bo Nielsen, direktør på Det Danske Filminstitut, glæder sig over prisen:

"Først et stort tillykke til holdet bag 'Ida' - denne bemærkelsesværdige film, som med sin helt egen stemme insisterer på ro og fordybelse i en larmende kultur. Prisen viser værdien af dansk films internationale samarbejde. Danske filmfolk har bidraget til filmens høje kvalitet, og når lyset skinner på filmen i Oscar-showet, kaster det også glans over dem.

Danske filmfolk er attraktive og efterspurgte samarbejdspartnere ude i verden. Der er ingen tvivl om, at de stærke kunstneriske resultater, dansk film har opnået de seneste år, har været inspireret af samarbejder med andre landes kunstnere og produktionsmiljøer. Koproduktion handler ikke kun om penge, det handler også om gensidig kreativ udveksling," siger Henrik Bo Nielsen.

"Ida" har haft en flot sæson ved festivaler og prisuddelinger, hvor den blandt andet har høstet en BAFTA og fem European Film Awards, inklusiv Årets Europæiske Film.

"Ida" er koproduceret af Christian Falkenberg Husum for Phoenix Film. Kristian Selin Eidnes Andersen har komponeret musikken, og Claus Lynge har stået for lyddesignet.

Læs interview med Kristian Selin Eidnes Andersen

Det Danske Filminstitut har støttet "Ida" med 500.000 kroner. Filmen er solgt til 53 lande gennem det danske salgsselskab Portobello Film Sales.